Berömda och glömda idrottskvinnor: Hayley Wickenheiser

Hayley Wickenheiser

Hayley Wickenheiser – världens bästa kvinnliga hockeyspelare

Idag spelade Kanada final i damernas hockeyturnering. Kanada och USA är det överlägset bästa damlagen i hockey och idag var de USA som var det starkare laget. Kanada har vunnit alla turneringar i OS sedan 2002. 1998 vann USA. Med andra ord är Kanada ett lag man inte vill att Sverige ska möta förrän i finalen. Och det var just vad vi gjorde 2006 i Turin då vi mirakulöst nog slog ut USA i semin. Men Kanada vann finalen. Dagens inlägg ska handla om en av Kanadas bästa spelare genom åren, Hayley Wickenheiser.

Trots att hockey är stort i Kanada var lilla Hayley ovanlig. Hon fick konståkningsskridskor, men ville hellre har hockeyskridskor. Som tur var hade hon en pappa stöttade henne och hon fick spela hockey. Det fanns inga flicklag på den tiden (hon är född 1978) så hon fick spela med pojkar. Det var inte alltid hon var välkommen. Både spelare och deras föräldrar hade synpunkter (källa). Det blev bättre när familjen flyttade till Calgary, för där fanns ett tjejlag.

Som femtonåring tog hon plats i Kanadas damlandslag i hockey. Hon skulle stanna där till i januari 2017. Fyra OS-guld och sju VM-guld och fler andra medaljer av mindre ädla valörer blev det genom åren. Hon har spelat fler matcher (242), gjort fler mål (159) och fler assist (193) än någon annan kanadensisk kvinnlig hockeyspelare förut. Det står sig förmodligen rätt så bra även internationellt. Hon är vida erkänd som världens bästa kvinnliga spelare genom tiderna.

Att säga att Hayley Wickenheiser har varit en förebild för många unga tjejer i Kanada, känns nästan inte nödvändigt. Det säger sig själv. Det är tack vare spelare som henne (och hennes fantastiska pappa!) som gjort det möjligt för kvinnor att komma så långt som till den olympiska rinken. Det var trots allt först 1998 kvinnor fick tävla i hockey i OS för första gången.

Inte nog med allt detta. Wickenheiser har också tävlat i sommar-OS i softball. Då kom Kanada på åttonde plats. Hon slutade med hockeyn 2017 för att slutföra sina studier i medicin. Idag lever hon tillsammans med sin son i Calgary.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.