Berömda och glömda idrottskvinnor: Kimia Alizadeh

Kimia Alizadeh

Nu har taekwondo-turneringen i OS i Tokyo avslutats. Kimia Alizadeh var en av deltagarna och hon slutade på en fjärde plats efter att ha förlorat bronsmatchen mot Hatice Kübra İlgün från Turkiet. I OS i Rio 2016 tog Alizadeh brons och det som var så unikt med det, var att det var Irans första OS-medalj någonsin. taekwondo är inte et jättestor publiksport i Sverige, så få minns kanske detta, trots att Alizadeh slog ut svenska Nikita Glasnovic i matchen om bronset.

Efter OS-bronset blev det ingen mer medalj för Iran, Kimia Alizadeh valde att flytta till Europa och bor nu i Nürnberg i Tyskland. Anledningen till det var situationen för i synnerhet kvinnor i Iran. Kimia Alizadeh vill ha jämställdhet och det har gjort det omöjligt för henne att bo kvar i Iran. Hon menar att iranska idrottare blir utnyttjade och har sagt: ”I dressed whatever you wanted. I repeated every sentence you ordered. It’s not about me, not about us. We’re just tools.”

Efter flykten från Iran har Alizadehs födelseland vägrat att låta henne tävla i internationella tävlingar. I OS finns dock en möjlighet att tävla som flykting, vilket Alizadeh gjorde nu 2021. Hon är bara 20 år gammal så jag hoppas att vi får se mer av henne framöver och jag önskar henne all lycka på vägen. Hon får förhoppningsvis både tävla för Tyskland och se kvinnor i sitt hemland får det bättre. Även om det senare förmodligen ligger längre fram i tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.