Berömda och glömda idrottskvinnor: Mary Lou Retton

Mary Lou Retton

Mary Lou Retton är en amerikansk före detta gymnast, som gjorde ett bejublad OS som 16-åring på hemmaplan i Los Angeles. Idag går finalen i mångkampen i OS i Tokyo och det ar just i mångkamp som Retton skördat sina framgångar. Det blev OS-guld individuellt och silver i lagmångkampen 1984. Hon tog även silver i hopp och brons i fristående och barr samma år.

Mary Lou Rettons karriär var kort, men intensiv. OS i Los Angeles 1984 föregicks av några internationella och nationella framgångar. I OS var det mot rumänska Ecaterina Szabo som kampen om mångfaldsguldet stod. Retton vann med minsta möjliga marginal och blev då den första kvinna utanför Östeuropa som tog hem titeln. 1986 la hon av och blev TV-kommentator. Hon var då alltså bara 18 år gammal.

Retton var politiskt engagerad och hon stödde öppet Ronald Reagan. Senare skulle hon komma med i en politisk kommitté för idrott och hälsa under Obama-administrationen. Hon skulle dock bara för några år sedan bli frontfigur för en fars i regi av det amerikanska gymnastikförbundet.

2015 briserade en skandal i USA där landslagsläkaren i gymnastikförbundet, Larry Nassar, anklagades för sexuella övergrepp. Han dömdes till 60 års fängelse 2017 för övergrepp och barnpornografibrott. Istället för att be om ursäkt för det inträffade, valde gymnastikförbundet en annan väg. När ett lagförslag om att alla övergrepp ska rapporteras, protesterade man och skickade fram bland annan Mary Lou Retton till kongressen för att förklara att det inte fanns några problem i gymnastikförbundet (New York Times).

2 kommentarer

 1. Kommer faktiskt ihåg henne! Under os 1984 var jag 10 år och ställde ibland klockan mitt i natten för att titta på olika tävlingar. Det kändes lite lagom busigt att slå på den lilla svartvita tv:n utan ljud och se sport. Faktiskt fastnade jag just för gymnastik, vilket är märkligt egentligen.

   • Hanna1 augusti, 2021 kl. 11:31
    Författare
   • Svara

   Vad roligt! Vilket minne! Jag var tyvärr för liten. Minns bara kanotgulden från OS 84.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.