Berömda och glömda idrottskvinnor: Ulla Håkansson

Ulla Håkansson

Idag går finalen för lagtävlingen i dressyr i OS i Tokyo. Ulla Håkansson är en svensk dressyrryttarinna, född 1937, som har ett minst sagt långt idrottsliv bakom sig. Hon har vunnit internationella mästerskapsmedaljer från 1972 till 1997 och hennes senaste SM-.guld kom 1999. 2010 hade hon tävlat i 60 år och 2017 ställde hon upp i en tävling, 79 år gammal.

1972 tog Ulla Håkansson brons i lagtävlingen i dressyr och kom sexa i den individuella tävlingen. Hon red då hästen Ajax. När hon och Ajax anlände till Montreal 1976 för att tävla i OS där, blev Ajax akut dålig och dog. Det var en fruktansvärt sorglig upplevelse, berättar Ulla Håkansson för HästSverige 2016. I OS i Los Angeles blev det ytterligare ett brons för det svenska laget och Ulla Håkansson. I OS i Sidney 2000 råkade Håkansson åter ut för tråkigheter. Hennes häst Bobby blev halt precis före start och kunde inte tävla. Hästen Ajax började som hopphäst, men Håkansson skolade om honom så att han kunde tävla i dressyr. Därför tycker hon att det är extra roligt att han fick vara med och vinna bronset i München 1972.

Ulla Håkansson har vunnit fina priser vid sidan om sina mästerskapsmedaljer. Hon fick Svensk Ridsports hederstecken1971, 1988 fick hon ta en emot medalj från kungen för sina sportsliga insatser och 2014 blev hon utsedd till Tidernas idrottsprofil i Kristianstad.

Efter alla olympiska spel fortsatte Ulla Håkanssons karriär länge, länge. Hon har också investerat i unga ryttare och har sedan 2005 en stiftelse som ger 200 000 kronor till en lovande ryttare varje år. Stiftelsen sponsrar också sajten HästSverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.