Ja, den internationella mansdagen finns och den är idag, den 19 november. Jag hoppas att alla ni män som tycker att vi kivnnor borde driva mansfrågor idag är ute på barrikaderna och slåss. Eller jag ska sluta raljera och ta tillfället i akt att ge er några boktips där mansrollen ifrågasätts. Jag hade en utmaning för några år sedan när jag leta de just den typen av böcker och hittade mycket intressant.
Jag har även läst en hel del nytt på temat och det känns såklart oerhört upplyftande att det finns än runt om i världen som vill ifrågasatta mansrollen. En annan värld och andra normer är möjliga, det gäller bara att inse det. Såklart spelar det stor roll var i världen man bor. Det är lättare att gå emot strömmen i fria liberala länder, och betydligt svårare i konservativa, ofria länder.
Böcker med en alternativ mansroll
Norden
Hägring 38 av Kjell Westö: Den finlandssvenska författaren har skrivit flera böcker som passar in på temat ifrågasättande man mansrollen. Jag tycker att det är extra tydligt Hägring 38, där huvudpersonen står emot både kvinnoförtryck och antisemitism i kompisgänget.
Kärlek liksom av Johannes Ekholm: En singelkille i Helsingfors försöker finna sin väg i livet och plats i kompisgänget.
Som universum, ungefär av Jón Kalman Stefánsson: En man kommer tillbaka till Island för att hans far är döende. Vi får en resa genom den isländska historien där det varit kvinnorna som hållit ihop familjerna.
Europa
Återvändsgränder av Gabi Beltrán och Bartolomé Segui: En uppväxt på Mallorca i kriminella gäng där huvudpersonen lärde sig att slåss. Han tog sig ur fattigdomen och gängen genom att läsa och bli vän med en äldre svensk kvinna.
Swimming in the dark av Tomasz Jedrowski: Homosexualitet i 80-talets Polen och ifrågasättande av den mansroll som ses som självklar i det både kommunistiska och konservativa Polen.
Asien
Framtidens Arab av Riad Sattouf: En fransk-syrisk pojke med ljust hår och blå ögon växer upp i Syrien där hans far alltmer radikaliseras.
Legenden om Aypi av Ak Welsapar: Om en legend som föraktar alla män som inte ser kvinnan som sin jämlike. Spännande från Turkmenistan.
Love, lies and Indomee av Nuril Basri: En feelgoodroman med kärlek av en indonesisk man. Boken utspelar sig i Jakarta och har en kvinnlig huvudperson. Här är det tydligt att det är den snälla, moderna mannen som ska gå segrande ur kärleksslaget.
Palpasa Café av Narayan Wagle: Den enda nepalesiska roman jag lyckades finna i min jorden runt-resa visade sig vara en perfekt bok för feministbiblioteket, en manlig författare till trots. Huvudpersonen får inte kvinnan han vill ha för att han inte är jämställd nog.
Crazy rich Asians av Kevin Kwan: Böckerna om de galet rika asiaterna är förvånansvärt feministiska. Jag tyckte mycket om dem. De handlar om ytlighet, men är djupa och feministiska när man väl börjar läsa. Jag hoppas att dela två och tre också översätts till svenska.
Sydamerika
Kroppsligheten av Joao Paulo Cuenca: Hårdkokt roman om Rio de Janeiros undre värld och prostitution och om att finna det nödvändigt att hitta en annan väg.