Recension: Jedrowski, Tomasz; Swimming in the dark; 2020

Swimming in the darkJag fick tips om Tomasz Jedrowskis bok Swimming in the dark i gruppen Läsa jorden runt. Jedrowski är visserligen uppvuxen i Tyskland, men han har polska föräldrar och skriver om Polen, så med lite generositet så kan boken klassas som polsk. Nu är Tomasz Jedrowski en man, men homosexualitet i Polen på 80-talet brukar också vara ifrågasättande av en mansroll, vilket skulle visa sig stämma bra in på Swimming in the dark.

Det är Polen och det är 80-tal. Ludwik känner redan som barn att han känner för pojkar såsom andra pojkar känner för flickor. När han pluggar på universitetet träffar han Janusz, som han blir oerhört förälskad i. De badar tillsammans och campar vid en sjö. När de kommer tillbaka till staden börjar problemen. Janusz tycker att Polen är ett bra land och att regeringen gör så gott de kan. Ludwik har fått en rebellisk ådra med modersmjölken och vill sätta sig upp mot landets kommunistiska regim. När Janusz berättar att han kan tänka sig att gifta sig med en kvinna och ha Ludwik vid sidan av, bestämmer sig Ludwik för att försöka att lämna landet. Det ska dock visa sig inte vara het enkelt.

Swimming in the dark är en gripande berättelse, både för att den tar upp att vara homosexuell i ett land där det inte var tillåtet samt att det blir en hemsk konflikt mellan regimtrogen och oppositionell. Ludwiks kärleksfall blir så mycket större för att hans älskade vill passa in i ett land, som Ludwik gör allt för att bekämpa.

Förutom kärlekshistorien, så tyckte jag mycket om vänskapen mellan Ludwik och hans studiekamrat Karolina. Hon förstår honom, även om hon inte säger rakt ut att hon fattar att han är homosexuell. De båda delar politiska värderingar och med henne kan han vara sig själv. Han har alltid varit annorlunda och mormodern varnade alltid hans mamma för att han skulle bli konstig. Trots alla varningar finns en fin relation till mormodern kvar i vuxen ålder. Jag tyckte mycket om Swimming in the dark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.