Sex antifeministiska myter om feminister 3: Alla feminister vill kvotera för att uppnå 50/50 överallt

Jag har skrivit om detta förut. Om man är feminist brukar man tro att ojämställdheten på exempelvis arbetsplatser beror på strukturer som gör att vi väljer olika saker och att vi inte tror att det ena könet är lika bra på att utföra vissa arbetsuppgifter. Det finns undersökningar som visar att både män och kvinnor litar mer på en manlig chef, t ex. Är man feminist vill man jobba för att ändra dessa strukturer. Vissa vill kvotera, andra inte. Jag vill inte det.

Att tänka i banor om jämn könsfördelning är inte samma sak som kvotering. Om man inte har jämn könsfördelning bland exempelvis chefer på ett företag kan man fundera på vad det beror på. Man kan komma fram till att det är en slump att det är så just nu, men man kan också komma fram till att det finns saker som gör att kvinnor inte kommer fram. Att man inte kan kombinera arbete med familj kan vara ett problem då fler män än kvinnor kan tänka sig att ”offra” familjen för karriären. Att det är en ”grabbig” stämning kan vara ett annat problem som det är bra att man jobbar med att få bort så att alla oavsett kön känner sig välkomna.

Nu har jag fått höra att uppmana till attitydförändringar inte är politik och dummare kan det knappast bli. Självklart kan man driva på med uppmaning om bojkott av affärer eller upplysa folk vilka signaler olika färger på barnkläder ger. Det är också politik.

När jag uppmanar till att välja en kvinna i olika sammanhang, t ex nobelpriset, menar jag inte att man ska välja en kvinna för att hon är kvinna, utan att man ska titta på om det inte finns någon kvinna som borde få priset/tjänsten/posten. Jag tror nämligen att man lätt glömmer bort kvinnor eftersom det ligger i mångas undermedvetna att män är mer kompetenta. Rättviseförmedlingen har snappat upp detta och rekommenderar kvinnor till saker där man ofta förväntar sig en man och tvärt om. Det är en mycket bra insats för ett mer jämställt samhälle.

Eftersom Sverige inte är ett helt jämställt land tror jag att ojämn könsfördelning är en markör för att något är fel. Jag tror inte att vi idag kan säga att all ojämställdhet beror på egna fria val. Därför kommer jag fortsätta att påpeka missförhållanden. Och fortsätta stödja Rättviseförmedlingen. Men det betyder fortfarande inte att jag är för kvotering.

8 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

    • majsan21 november, 2011 kl. 02:40
    • Svara

    låt oss hoppa in i framtiden 20 år. Med den utvecklingen vi har kommer det snart vara mycket flera kvinnor i högre betalda arbeten och flera chefer.

    Vad tycker du om detta?

    1. De tär en hypotetisk fråga som jag inte tror på, så jag låter bli att svara på den. Rent generellt kan jag säga att i ett helt jämställt samhälle är överepresentation av något kön inte ett problem.

        • Jonte21 november, 2011 kl. 04:23
        • Svara

        Men vad är då din definition på ett helt jämställt samhälle? Jag trodde det var ett samhälle där kvinnor och män var lika representerade på maktpositioner?

      1. Det är ett samhälle där inte bara lagen ger folk rättigheter utan där kön inte heller står i vägen för att nå dit man vill. Jag tror att jämnare fördelning över lag är ett tecken på att samhället blir mer jämställt eftersom jag inte tror att skillnaderna är så stora mellan könen att det motiverar en sådan snedfördelning.

        • Jonte21 november, 2011 kl. 06:40
        • Svara

        Hur mycket av skillnaderna består av ren diskriminering (något som kan åtgärdas politiskt) och hur mycket beror på könskodade val (något som staten inte har något med att göra)?

        Det är ju ett faktum att kvinnor ofta själva väljer att prioritera familj före karriär genom att ta ut merpartern av föräldraförsäkringen och välja att jobba deltid.

      2. Det som är ren diskriminering ska åtgärdas av staten, precis som du säger. Det andra ska motverkas genom andra insatser, tex genom att blogga som jag gör.

    • majsan21 november, 2011 kl. 03:57
    • Svara

    Jaså
    så lite kortfattat vad är det största problemet då enligt dig? Och när är du nöjd?

    • majsan21 november, 2011 kl. 03:59
    • Svara

    Låt mig gissa att den dagen kvinnor är överrepresenterade i dom ”bättre jobben” då först är samhället jämställt? Förlåt om jag tvivlar men jag har svårt att tro att du skulle kämpa lika mycket för män om kvinnor idag skulle bli överrepresentarde och män var diskriminerade, eller hur?

  1. […] nummer sex hör ihop med myten om kvotering, men skiljer sig något och det är därför jag vill redogöra för den separat. Även om man inte […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.