Banyard, Kat; The equality illusion; 2010

The equality illusionThe equality illusion av Kat Banyard, grundare av nätverket UK feminista, utgår från en vanlig dag i en typisk kvinnas liv, från det att hon gör sig fin framför spegeln på morgonen till det hon kryper i säng för att ligga med sin man på kvällen. Det blir en dag fylld av exempel på ojämställda områden i vardagen.  Ett av dem är sexindustrin. De senaste åren har antalet strippklubbar exploderat i Storbritannien och besök på sådana har blivit mer socialt accepterat.

Precis som i Sverige finns i Storbritannien en spridd uppfattning att kvinnor själva ”väljer” lågbetalda yrken eller hemmafruliv istället för att satsa på högstatuskarriär. Unga flickor växter upp med låga förväntningar på sig och kvinnor har fortfarande huvudansvar för hem och familj. Banyad menar att vi har långt kvar innan vi kan bortse från utfallet eftersom förutsättningarna från början ser så olika ut.

Även om mycket är annorlunda i Sverige, barnomsorgens utbyggnad och strippklubbsbesökens status är bara två viktiga skillnader, så är även mycket lika, och Banyards bok har något viktigt att säga oss i Sverige. Så länge omvärldens krav och förväntningar avgörs av vårt kön är det orimligt att prata om fria val, vare sig det gäller att acceptera eller avstå från styrelseplatser, föräldradagar eller högstatusjobb.

Läs mer: Magasinet Neo, Guardian, The independent, Kat Banyard, Adlibris, Bokus

The equality illusion har recenserats tidigare på Feministbiblioteket. Läs den gamla recensionen här.

2 kommentarer

  • Sara21 november, 2011 kl. 12:47
  • Svara

  Hej Hanna!

  Följer din blogg och tycker du är grym! Kallar mig också feministbrud nu. 😀

  Lite personligt kanske men hur tycker du att en ska ha feministiskt sex? Tänker som småbarnsmamma att man liksom förväntas ha sex och samtidigt inte vilja för att man ju är mamma. Jag försöker vara drivande och vara ovanpå och så för att känna typ makt och vara aktiv, men jag kan inte komma då. Oj nu blev det privat… :DDD

  Undra för att du skriver en del om erotik och kvinnors sexualitet, jag tycker det här är svårt. Vet att sex är politik och vill ju vara feminsitsisk ”hela vägen”. Men samhället tolererar inte en sexuell mamma med lös mage och allt.

  1. Vad roligt att höra!

   Angående sex så tycker jag att det är viktigt att man pratar om det med sin partner och att man gör det man själv känner sig bekväm med. Oavsett magstatus måste man få känna sig sexig och åtrådd. I en bra relation är det förhoppningsvis inte ett problem. Men som sagt, man måste prata om hur man känner för att det inte ska bli konstigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.