Mansfield, Katherine; Prelude; 1918

Katherine MansfieldKatherine Mansfield är en nyzeeländska som varit bosatt i London och där varit vän med bland annat Virginia Woolf. Jag fick upp ögonen för henne efter att ha sett smarta citat av henne i Women know everything. Hon räknas som en av de främsta novellförfattarna av sin tid. Eftersom alla hennes noveller inte har feministiskt tema så väljer jag att recensera enskilda noveller.

Prelude utspelar sig på den nyzeeländska landsbygden och personerna det handlar om är en storfamilj. Det är ingen egentlig handling, utan skildrar vardagslivet för familjen Burnell. Familjen har flyttat från stan till landet och barnen trivs bra när de kan springa ute. Mamman Lindas syster, Aunt Beryl, tycker att det är jobbigt att hon är beroende av Lindas man Stanley och hon skulle gärna ha egna pengar. Hon trivs inte heller med isoleringen som det blir av att bo på landet.

Det är Aunt Beryl som är det feministiska inslaget i novellen och där är det tydligt att det inte är så kul alla gånger för en ensamstående kvinna att bo tillsammans med sin systers familj. Inte heller blir det lättare att vara isolerad på landsbygden.

Läs novellen här.

1 ping

  1. […] om feministisk litteratur och feministiska författare. Hon tipsar om allt från barnböcker till novellförfattare från tidigt 1900-tal. Inte bara det, hon lägger sig även i debatter om föräldraförsäkring och storlekar på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.