Oates, Joyce Carol; Dödgrävarens dotter; 2008

Dödgrävarens dotterOates är en person som ofta nämns i Nobelpris-sammanhang och jag har därför varit nyfiken på henne. Denna bok om en kvinnas historia, från en torftig barndom via ett katastrofalt äktenskap till ett liv som självständig ensamstående mor, tyckte jag passade utmärkt att recensera här.

Rebecca bor ihop med sin familj i ett ruckel vid en kyrkogård. Familjen har flytt från nazityskland och fadern får jobb som dödgrävare i det nya landet. Familjen anpassar sig inte och de hånas i den lilla stad de bor i. Rebecca känner tidigt att hon måste stå på egna ben för att få ett bättre liv. En enorm tragedi drabbar familjen och Rebecca lämnar hemmet. Hon gifter sig så småningom med en man som inte behandlar henne väl och med honom får hon en son. När ytterligare en tragedi drabbar henne flyr hon och försöker att skaffa ett bra liv och sig själv och sin son, som hon är övertygad om, är en fantastisk musikbegåvning. Dödgrävarens dotter är en bok som handlar om att klara sig själv för att få ett bättre liv. Den handlar också om förblindad kärlek, svek och kärleken till sitt barn.

Det var en fantastiskt spännande bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Trots den missär huvudpersonerna lever finns det en optimism och framtidstro där som gör att man inte lägger boken ifrån sig. Jag kommer definitivt att läsa mer av Joyce Carol Oates!

Knuff

5 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Helena Ling28 juli, 2010 kl. 03:50

  Jag tyckte också mycket om den boken! Oates skriver underbart.

 1. Jag har tänkt så många gånger att jag vill läsa den där boken. Nu påminde du mig, så den får nog dyka upp på min ”Jag vill läsa”-lista. Tack för det!

 2. Den är verkligen värd att läsas!

  • Pia Wall19 september, 2010 kl. 01:40

  En fantastisk bok, liksom det mesta av JCO. En av mina stora favoriter.

  Och tack Hanna, för en bra hemsida! Jag återkommer. Kram!

  1. Tack själv för att du läser! Och välkommen tillbaka när du vill!

 1. […] blev inte Joyce Caol Oates eller Margaret Attwood som fick nobelpriset i litteratur i år. Det blev inte en kvinnlig feminist […]

 2. […] Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates: Jag älskade den här boken som handlar om en fattig invandrarflickas väg till ett bättre liv. Hon möter många motgångar, men hon har en fördel. hon är amerikansk medborgare eftersom hon är född på en flyktingbåt i New Yorks hamn. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.