Lucka 15: Zadie Simth

Zadie Smith

Zadie Smith, foto David Shankbone.

Krans 15Zadie Smith är inte en av mina favoriter. Jag förstod aldrig storheten i Vita tänder. Andra har däremot nämnt henne i samband med nobelpriset så jag väljer att skriva om henne här. Det är ju trots allt inte endast mina 24 favoriter jag ska skriva om.

Zadie Smith gjorde en succédebut med boken Vita tänder som har översatts till flera språk och vunnit otaliga priser. Den handlar om manlig vänskap och litteraturkritikern James Wood gav den en ny genre, hysterisk realism. Det har beskrivits som den magiska realismens nästa steg och kännetecknas av att det är absurda karaktärer och skeenden samtidigt som det är verkliga sociala fenomen som beskrivs.

Senare böcker har inte riktigt fått samma genomslag. Den senaste, Om skönhet, har dock nominerats till Bookerpriset. Jag var som sagt inte så förtjust i Vita tänder när jag läste den för rätt så många år sedan, men många, inklusive kritiker, hyllat Zaide Smith till skyarna. Här har Svenska akademien en författare att titta närmare på även om hon nu fortfarande är ganska så ung.

Jag har läst Vita tänder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.