Lucka 14: Elena Ferrante

Min fantastiska väninna

Krans 14Nu ska jag verkligen sticka ut hakan och nämna sen anonyma författaren Elena Ferrante som nobelpriskandidat. Jag tillhör dem som älskade Neapelkvartetten och tyckte att de var hög litteratur rakt igenom. Andra förstår inte alls grejen. Men det är ju lite tjusningen i litteraturen, vi tycker inte alla lika.

Elena Ferrantes Neapel-svit är som sagt fantastisk, men det ögonblick då jag tänkte att det här är en mer än fantastisk författare, var när jag läste Dagar av ensamhet. I den finns ens scen då huvudpersonen drabbas av en psykos så allvarlig att två levande individer riskerar att dö. Det är något av det bästa jag läst i hela mitt liv. Sedan kan vi såklart inte komma ifrån att Neapelkvartetten var ett mästerverk.

Vi kan ju inte med säkerhet veta att Elena Ferrante är en kvinna, men mycket tyder på att de som inte ville att hon skulle få behålla sin anonymitet lyckades identifiera henne.  Jag kommer inte att skriva ut hennes förmodade namn här med hänsyn till hennes önskan om att få vara anonym. Kan man ge nobelpriset till en anonym person? Kanske inte, men det vore onekligen roligt om de gjorde det i det här fallet.

Jag har läst Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar den som går, Det förlorade barnet och Dagar av ensamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.