Lucka 16: Nawal El Saadawi

Nawal El Saadawi

Nawal El Saadawi 2012. Foto: Hanna Lager.

Krans 16Nawal El Saadawi har funnits med i diskussionerna kring nobelpriset länge nu. Bilden ovan tog jag på ett seminarium med henne på riksdagen som Liberala kvinnor och föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) ordnade. Att jag var starstrucked  behöver jag väl knappast nämna. I vilket fall som helst så var känslan lite att hon visade upp sig i Sverige i hopp om ett nobelpris. Och i september var hon ju här ingen. Jag har inte slutat att hoppas.

Nawal El Saadawi är politisk aktivist och hon är feminist och vänster. I hennes böcker finns den feministiska och politiska agendan ofta med tydligt. Hon satt i fängelse under Sadat-regimen för just sitt engagemang för kvinnors rättigheter och hon har skrivit om sina upplevelser i ett egyptiskt kvinnofängelse. Men hon är inte bara en aktivist och förkämpe för feminism, hon är också en fantastisk författare. Hon skriver underbara romaner och det är för dem hon funnits med i nobelprisspekulationerna. Hon tilldelades Stig Dagerman-priset 2012 (samma år som bilden togs). 

Saadawi är en författare som berör och som skriver om det som är viktigt. Hon skyr inga svåra ämnen och hon har skrivit frispråkigt både om politik och sex. Hon vore ett fantastiskt val till ett nästa nobelpris. Men det är bråttom, hon är 87 och hon blir inte yngre!

2 kommentarer

 1. Hon borde få nobelpriset! Det har jag länge tyckt.

   • Hanna17 december, 2018 kl. 09:22
    Författare
   • Svara

   Hon är fantastisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.