Veckans feminist: Súsanna Helena Patursson

Susanna Helena PaturssonKort fakta

Född i Kirkjubøur på Färöarna 1864 och död på samma ort 1916.
Gav ut den första färöiska kvinnotidningen, Oyggjarnar (Öarna).
Skrev den första pjäsen på färöiska, Veðurføst.

Súsanna Helena Paturssons feministiska gärning

Súsanna Helena Patursson hade två börder som var engagerade i nationaliströrelsen på Färöarna. Hon gick mot sina bröder som talade till männen och startade en egen rörelse som riktade sig till kvinnor. Hon åkte som ung till Köpenhamn för att utbilda sig och återvände sedan till Färöarna. Hon reste runt i landet och uppmanade kvinnor att ta del av den offentliga debatten.

Hon skrev den första pjäsen på det färöiska språket, Veðurføst, som betyder ungefär Reseuppehåll på grund av dåligt väder. Pjäsen handlade om livet på Färöarna och kvinnornas syn på alkoholism och nationaliströrelsen. Hon skrev även en andra pjäs, men ingen av dem bevarades.

Hon startade den första kvinnotidskriften på Färöarna, Oyggjarnar (Öarna), och den kom ut första gången den 18:e april 1905 . Patursson skrev det mesta själv och det var mycket ett kvinnoperspektiv på den nationalistiska rörelsen, men innehåll även andra saker. Den förlöjligades av både anhängare och motståndare och det enda som finns bevaras är hennes recept och husmorstips och några dikter.

Súsanna Helena Patursson och jag

Jag läste först om henne på Wikipedia när jag sökte danska feminister och blev intresserad. Tyvärr fann jag att knappt något av henne fanns bevarat, men jag tänkte ändå att hon skulle få bli veckans feminist och då slog jag upp henne i mitt nordiska kvinnolitteratur-verk. Därifrån kommer det mesta av informationen till den här texten.

1 ping

  1. […]  Súsanna Helena Patursson […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.