Veckans feminist: Grace Mera Molisa

Grace Mera MolisaKort fakta

Född 1946 på ön Aoba och död 2002 i Port Villa, huvudstad i Vanuatu.
Den första kvinnan från Vanuatu att få universitetsexamen.
Talesperson för premiärministern 1987-90.
Debuterade som poet 1983.

Grace Mera Molisas feministiska gärning

Grace Mera Molisa var den första kvinnan från sitt land som tog universitetsexamen. Hon studerade vid University of the South Pacific på Fiji.

På 70-talet gick hon in i politiken för jobba för ett Vanuatu som var fritt och dessutom ett bättre land för kvinnor att bo i. Hon var en av de första feministiska frontfigurerna i hela Söderhavet och en pionjär på många sätt. Hon blev ”second secretary” (har inte hittat någon bra översättning på det och vet inte om det är vice minister eller kanske vice statssekreterare som avses) i socialdepartementet och senare, efter att Vanuatu blivit fritt 1980, premiärministerns närmaste medarbetare.

Hon lämnade regeringskansliet 1990 efter politiska meningsskiljaktigheter. 1998 valde presidenten att inte nominera en enda kvinna till parlamentskandidat och då lämnade hon partiet helt och hållet. På 90-talet var hon engagerad för att få in fler kvinnor i politiken och startade organisationen Vanuatu Women in Politics (VWIP). När Molisa valde att lämna partiet ställde VWIP upp med sex kandidater i valet.

Hon säger att hon inte tänkt på att män och kvinnor skulle varit så olika när hon växte upp på en liten ö i norra Vanuatu, men att hon kände problemet med bristande jämställdhet när hon kom till huvudstaden Port Villa.

Molisa led av diabetes och hon dog 2002 endast 55 år gammal. Hon lämnade efter sig en make och tre vuxna barn. Hon är känd i hela Vanuatu som Amazing Grace.

Två fina citat av henne som jag hittat på Australian Post:

There are too few women in politics, and those who get in often lack support once they are there.

We need more women because if they and their children face difficulties, then mothers must be where the decisions are made.

Tidningen har sagt om henne att hon var en frontfigur för den melanesiska kulturen och en röst för Vanuatu, speciellt kvinnor. (Melanesien är de öriken som ligger närmast Australien, inklusive Papa Nya Guinea.)

Grace Mera Molisa och jag

Jag visste inte speciellt mycket om Vanuatu över huvud taget innan jag hittade Molisa på en lista över väldsböcker. Jag började googla henne och hennes böcker och efter att ha läst delar ur diktsamlingen Black Stone blev jag intresserad. Genom att läsa om henne har jag lärt mig mycket (jo, faktiskt eftersom kunskaperna innan var obefintliga) om Vanuatus närhistoria. Amazing Grace verkar ha varit en fantastisk kvinna och det är synd att hon inte längre finns bland oss. Wikipedia har en bra sajt om henne, med länkar till artiklarna jag nämnt ovan.

Böcker av Grace Mera Molisa som jag läst och recenserat

Black Stone 1983

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.