Tematrio v 9 – Klassiska kvinnor

Klassiska kvinnor

Veckans tematrio hos Lyran är klassiska kvinnor, precis som min utmaning. Underbart! Såklart ska jag berätta om tre bra klassiker skrivna av kvinnor. Vad som är en klassiker är upp till oss som svarar.  Jag skriver om tre som jag har läst nyligen och inom ramen för min utmaning.

1. Glaskupan av Sylvia Plath. Den boken ingår i den feministiska litteraturkanonen och jag läste den först nu. Det var en gripande bok om psykisk ohälsa och hur fruktansvärd psykvården var i USA på femtiotalet.

2. Maken av Gun-Britt Sundström. Jag hade läst mycket om den, men inte läst den, när jag satte tänderna i den nu i vinter. Lite lång och seg, men ganska bra om relationer och villkor i sjuttiotalets Sverige.

3. Älskaren av Marguerite Duras. Jag fick tips om Duras på Twitter inför min utmaning och jag blev sugen på just Älskaren. Utlevande sex mellan människor av olika klass och etnicitet i Franska Indokina. Dessutom brokiga familjerelationen. Mycket bra!

11 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Alla skriver om Duras just nu så jag måste väl kanske skriva upp henne på läslistan…

   • Hanna25 februari, 2014 kl. 01:40
    Författare
   • Svara

   Det tycker jag du ska göra! Älskaren är kort och lättläst och lätt att klämma in 🙂

 2. Både Glaskupan och Älskaren tycker jag mycket om! Maken har jag inte läst, så det tipset tar jag med mig!

   • Hanna25 februari, 2014 kl. 01:44
    Författare
   • Svara

   Den är bra, men inte suverän och den är ganska lång så ladda upp för läsningen i förväg 🙂

 3. Älskaren läste jag förra året och älskade, så nu köpte jag mer av Duras på bokrean 🙂

  Tyvärr grep inte Glaskupan tag i mig, vilket jag blev lite ledsen över. Hade så gärna velat tycka om den mer än vad jag gjorde.

   • Hanna25 februari, 2014 kl. 08:36
    Författare
   • Svara

   Den grep kanske inte riktig tag i mig heller, men den var bra på sitt sätt. Jag tyckte mycket om den.

 4. Maken har jag läst, men var väl inte överförtjust (har jag för mig, det var ganska länge sen). Älskaren står på listan 🙂

   • Hanna26 februari, 2014 kl. 09:59
    Författare
   • Svara

   Skönt att höra att det finns fler som inte är överförtjusta 🙂

 5. Men, jag stod ju och fingrade på Älskaren på Coops bokrea idag men av någon anledning köpte jag den inte. Får åka tillbaks imorgon 😉

  Glaskupan är ju fantastisk. Den var med bland kandidaterna idag också men till slut bestämde jag mig för att välja ur min gamla kurslitteratur. Glaskupan läses dock om minst en gång om året, gärna oftare.

   • Hanna26 februari, 2014 kl. 10:04
    Författare
   • Svara

   Ja, åk tillbaks med dig 🙂 Jag är inte så mycket för att läsa om böcker, gör det bara ibland. SÅ bra tyckte jag inte att Glaskupan var, men det var en viktig bok!

 6. Jag har inte läst någon av dem, tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.