Feministbrud på kulturjakt i Barcelona del I – ¡Nunca mas!

Det har väl gått få feminister förbi att Spanien kan återigen få en restriktiv abortlagstiftning. 2010 klubbades en ny lag igenom som tillåter fri abort före vecka tolv, något som tidigare varit förbjudet om det inte var frågan om våldtäkt eller fara för kvinnans liv. Nu vill den nya konservativa regeringen återgå till 2010 års lagstiftning, eller ska vi kanske säga till 50-talets konservativa moral?

Jag och min man var i Barcelona runt den 14 februari för att fira vår tio-årsdag tillsammans. Jag berättar mer om resan i ett separat inlägg. Detta inlägg handlar om den feminism och det hopp jag mötte under den korta tid jag var i Spanien.

Feministisk organisation i Barcelona

Jag blev glad när vi, på väg till katedralen, såg det här skyltfönstret. Det var ett par stycken tjejer därinne som jobbade med några plakat. Jag skulle få reda på vad de skulle ha dem till…

La revolució serà - feminista o no serà

Från feministernas fönster: La revolució serà – feminista o no serà, enligt google translate betyder det ”revolutionerna kommer att vara – feminist eller inte vara”, vilket såklart inte låter begripligt.  Någon som kan spanska som kan hjälpa mig att rätta till det?

Demonstration för abort i Barcelona

På alla hjärtans dag hade hundratals människor samlats på torget framför katedralen för att demonstrera för fri abort.

Demonstration för abort i Barcelona

Jag lägger upp den här bilden i färg för att få med den underbara damen i rosa hår. Jag vet inte vad det står på skylten, men jag kan ändå känna engagemanget. Jag pratade med några tjejer som deltog som blev oerhört glada över stöd från annat land (sedan kunde vi inte säga så mycket mer pga språksvårigheter).

Jag gråter på demonstration för abort i Barcelona

Det var svårt att hålla tårarna tillbaka. Dessa människor kämpar för något som vi tycker är så självklart. De fick fri abort för fyra år sedan, men nu rycks den friheten snart ifrån dem.

Se ett lite klipp från demonstrationen. Inte bästa kvaliteten, men så blir det när man filmar med mobilkamera efter mörkrets inbrott.

Nunca mas

Nunca mas – aldrig mer ska kvinnor behöva ta till hemska galgar för att avbryta oönskade graviditeter. Detta är en bild jag tog här hemma på uppmaning av F!, ett parti jag inte tillhör, men vars initiativ jag definitivt stödjer – en galge för att visa vårt stöd till de spanska kvinnor som deltog i demonstrationen ovan och alla andra som vill behålla möjligheten att bestämma över sina kroppar. Visa ditt stöd du också!

1 ping

  1. […] Läs också inlägget där jag berättar om hur vi hamnade mitt i en abortdemonstration. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.