Tematrio v 22 – Noveller

Flaggor-från-Baltikum

Mitt i novellvågen som Anna har utlyst så vill Lyran att vi listar tre noveller som vi gillar extra mycket. Rolig tematrio denna vecka! Jag ska göra mitt bästa för att hitta så annorlunda noveller jag bara kan. Här ger jag er tre fantastiska noveller och alla från Baltikum!

Smutstvätten av Inga Žolude: En lettisk novell om ensamheten mitt i tvåsamheten. Denna novell var fantastisk i sin enkelhet och den rolig fast det egetnligen är ett allvarligt budskap. Kvinnan i novellen anklagar sin granne för att ha lagt sina kalsonger i hennes smutstvätt. Egentligen är hon sambo.

Glaslandet av Vanda Juknaitė: En litauisk novell, lite på samma tema som ovan, men denna novell är betydligt mer allvarligt inramad. Kvinnan det handlar om mår dåligt och har ingen att prata med. Hennes man har viktigare saker för sig och utanför hennes lilla sfär håller Litauen på att bli självständigt.

Tre återkomster till Estland av Viivi Luik: En kvinna som flyttat från Estland återvänder tre gånger under ockupationen och slås av den enorma ofrihet som råder i landet. Hon beskriver målande de tomma hyllorna i butikerna och den ryska militär på gatorna. Hatet mot kommunismen och vad den gjorde mot Estland är stor.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Så fina tips! Jag måste också skriva en trio, absolut härlig trio!

    1. Älskade Tranans underbara novellsamlingar! Tänkte låna hem en hel hög i sommar, för då tänkte jag att massor av länder i världen ska betas av 🙂 Jag ser fram emot dina tre.

  2. Intressant. Tror inte jag har läst något från Baltikum, så det får jag åtgärda någon gång 🙂 Tack för tipsen!

    1. Det hade inte jag heller innan jag fick tag på Tranans fantastiska novellsamlingar. Rekommenderas varmt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.