Žolude, Inga; Smutstvätten; 2007

Lettland berättarMycket lite lettisk kvinnolitteratur är översatt till svenska. Bokförlaget Tranan som ger ut böcker från hela världen har gett ut en novellsamling av ett antal lettiska författare, Lettland berättar: Människomuseet. Ett par av dem är skrivna av kvinnor och dessutom intressanta för Feministbiblioteket. Jag recenserar varje novell för sig.

Inga Žolude är född 1984 och är den yngsta författaren i antologin. Hennes novell Smutstvätten handlar om en ensam kvinna som en dag hittar kalsonger i smutstvätten. Vem har lagt dem där? Hon anklagar en granne. Sedan hittar hon raklödder i handfatet och en man hävdar på nätet att han bor hos henne, men att hon aldrig ser honom. Vad är egentligen sant?

Jag tyckte mycket om den här novellen som fick en liten tvist på slutet där man nog förstår att hon faktiskt lever i ett förhållande. En bra beskrivning av ensamhet mitt i tvåsamheten. Sorglig, men samtidigt roligt skriven. Som novell är den briljant. Extra roligt att läsa en så ung författare, som är så otroligt bra.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 pingar

  1. […] Gaile, Inga; Dikter; 1999-2006 Kalniete, Sandra; Med högklackade skor i Sibiriens snö; 2005 Krivade, Agnese; Dikter ur Barndom; 2007 Muktupāleva, Laima; Ormen; 2007 Neiburga, Andra; Skjut på, gumman, skjut på!; 2004 Ruka, Inta; People I know; 2012 Zālīte, Mārā; Dikter; 1988-2006 Žolude, Inga; Smutstvätten; 2007 […]

  2. […] Smutstvätten av Inga Žolude: En lettisk novell om ensamheten mitt i tvåsamheten. Denna novell var fantastisk i sin enkelhet och den rolig fast det egetnligen är ett allvarligt budskap. Kvinnan i novellen anklagar sin granne för att ha lagt sina kalsonger i hennes smutstvätt. Egentligen är hon sambo. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.