Flagg, Fannie; Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café; 1987

Stekta gröna tomaterEn underbar bok och en underbar film om kvinnlig kärlek och vänskap. En bok i två led, den ena om Idge och Ruth i 30-talets amerikanska söder och den andra om Evelyn och Ninny i 80-talets USA. Ninny är en gammal dam som berättar historien om Idge och Ruth för Evelyn, en historia som kommer att påverka henne och hennes liv mycket. Evelyn lever ett mycket traditionellt amerikanskt liv som hemmafru till en man som tycker mycket om att äta framför TV:n. Hennes möte med Ninny gör att hon vill bryta sig loss från sin könsroll och sitt traditionella liv. Historien om Idge och Ruth är mycket fängslande om hur två unga kvinnor kämpar för rättvisa i ett område där Ku Klux Klan är starka och där män tillåts slå sina kvinnor. Om du inte har gjort det redan så läs denna bok eller se den underbara filmatiseringen (helst både och i den ordningen).

4 pingar

  1. […] Stekta gröna tomater av Fannie Flagg: Denna underbara bok såg jag som film först och det är banne mig en av de bästa filmer jag har sett och kanske en av de bästa böcker jag har läst också. Två kvinnor finner varandra och skapar ett liv tillsamman långt borta från sorger och tunga bagage. Dessutom flyr den ena från en man som slår. […]

  2. […] Stekta gröna tomater av Fannie Falgg: Jag tyckte mycket om båda. Boken och filmen slutar lite olika och utan av avslöja sig alltför mycket så antyder filmslutet saker som den som läst boken avfärdar direkt. Lite kul tycker jag, även om jag brukar vara rätt konservativ när det gäller filmatiseringar. […]

  3. […] favoritfilmer är Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café från 1991. Det är en lika bra bok. Jag såg den på bio med min mamma när den var ny i Lidköping. Efter det har jag sett den många […]

  4. […] kommer vi till en stor favorit hos mig, Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café av Fannie Flagg. Jag såg filmen före jag läste boken och eftersom den kom tidigt nittiotal, var […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.