Recension: Lindström, Christina; Finns det björkar i Sarajevo?; 2018

Finns det björkar i Sarajevo?Jag hade inget att lyssna på under mina promenader till och från förskolan (det är en bit). Då hittade jag Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström, som har varit föremål för åtskilliga utmaningar och bokcirklar och som korsat min väg mer än en gång. Jag vet inte varför jag inte läst den förrän nu.

Kevin har inte haft många kompisar under sin skolgång. Nu har han Hannes. När Hannes frågar om han vill följa med till Liseberg svarar han ja. Han säger ja, fast han har lovat att ta hand om sin funktionshindrade storebror medan föräldrarna är i Bosnien. Först blir Kevin besviken på att Hannes flickvän Linn är med, men så kommer även Linns kompis Amanda och de får alla fyra en magisk kväll. Men när Kevin kommer hem är brorsan Charlie borta. Kevin, Hannes, Linn och Amanda börjar leta efter honom. Kevins känslor är blandade, han både är orolig för sin bror, men också glad över att ha fått en gemenskap.

Finns det björkar i Sarajevo? är en bok om ungdomar och vänskap. Den visar en annan mansroll som går ut på att vara snäll för att få vara med. Kevin är ganska tillknäppt, men han öppnar upp sig mer och mer. Hans bror Charlie är borta, men han meddelar sig via sms, så Kevin behöver inte ringa polisen. Samtidigt som Kevin blir glad över att ha vänner,nystas hans familjehistoria upp. Han begår kanske ett och annat misstag. Mn han är snäll och Hannes är också snäll.

Förutom att vara en fin bok om killar och vänskap så är det också en fin bok om att ha ett funktionshindrat syskon och även om att ha föräldrar som kommer från ett annat land. Att se annorlunda ut, men vara född på ett sjukhus i Göteborg, är inte alltid det lättaste för Kevin. Han längtar så efter ett sammanhang och det är så fint beskrivet i boken. Det är också trovärdigt att det fina oftast inte varar för evigt och att man måste passa sig så att man inte sviker dem som betyder mest.

Sammanfattningsvis är Finns det björkar i Sarajevo? en mycket bra ungdomsroman som för min del gav mersmak. Nu vill jag lyssna på fler böcker av Christina Lindström och fler bra ungdomsböcker!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.