Recension: Knutson, Ulrika; Den besvärliga Elin Wägner; 2020

Den besvärliga Elin WägnerDen besvärliga Elin Wägner är en ny biografi om rösträttskämpen, miljöaktivisten, fredsförespråkaren och författaren Elin Wägner. Ulrika Knutson, som tidigare skrivit om kvinnorna som drev Fogelsta medborgarskola och tidskriften Tidevarvet, är författare och boken är utgiven på Historiska Media.

Det finns många biografier över Elin Wägner och jag har läst flera. Men Ulrika Knutson tycker jag skrivit riktigt bra och intressant och därför kände jag instinktivt att Den besvärliga Elin Wägner skulle passa mig. Jag skulle få rätt i det. Det är en mycket fin biografi som inte tar upp precis allt i kronologisk ordning. Den här tar upp Elin Wägners ganska motsägelsefulla personlighet och hennes rastlösa själ.

Knutson fastnar ofta på spännande detaljer och funderar över varför biograferna Ulla Isaksson och Erik Hjalmar Linder har utelämnat vissa saker. Mycket kan bero på att känsliga frågor blir mindre känsligare i en annan samtid, men också för att personer som skulle kunna ta illa upp nu inte finns mer. Bland annat spekulerar Knutson om en eventuell våldtäkt ägde rum på ett behandlingshem när Wägner var utbränd. Förmodligen skulle Wägner själv inte se det som en våldtäkt, men hennes vänner tog mycket illa vid sig när de fick höra om det.

Jag tycker om att Knutsson inte försöker att ge klara besked, utan att hon funderar över hur Elin Wägner tänkte och tyckte. Hon sätter det också i en kontext där samtiden analyseras, vilket ger trovärdighet till historien. Det ger också ett visst liv som gör att det inte blir stelt och tråkigt. Det var ett intressant resonemang kring våldtäkten. Hur vi känner idag är inte samma sak som man kände för 70 år sedan.

Behövs verkligen fler biografier över Elin Wägner? Ja, med tanke på hur levande och intressant skriven Den besvärliga Elin Wägner är, måste jag säga ja. Sedan jag läste Ett jävla solsken av Fatima Brenner om Ester Blenda Nordström (som för övrigt var en god vän till Elin) har jag ändrat mig lite om biografier och tänker att de faktiskt kan skrivas mer spännande. Den här boken är helt klart i samma anda.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Omnible

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.