Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Ömalm Ronvall, Ida; Säg nåt då!; 2020

Recension: Ömalm Ronvall, Ida; Säg nåt då!; 2020

Säg nåt dåIda Ömalm Ronvall har jag läst känna lite på sociala medier och jag har läst hennes och Johanna Schreibers Inte som du. Jag såg därför mycket fram emot Säg nåt då! och valde att lyssna på den eftersom att lyssna på ungdomsböcker har blivit något jag gjort ofta nu i vår. Albin Grenholm är uppläsare och boken är utgiven på B Wahlströms.

Adrian har bara en kompis, Emma. Efter sommarlovet i åttan förändras allt. Emma vill hellre hänga med några coolare tjejer i klassen och mer eller mindre gör slut med Adrian. Han lämnas helt ensam och förstår ingenting. För att inte det inte ska vara helt uppenbart att han är ensam på höstlovet väljer han att åka och hälsa på sin morfar i Luleå. Där träffar han Vega, som är snygg och cool och har vänner. Adrian har inget av det när hon föreslår att hon ska komma och hälsa på honom i Örnsköldsvik, vågar han inte det. Han vill inte att hon ska veta att han egentligen är hennes raka motsats.

Säg nåt då är precis som den fantasin många mobbade och andra töntar alltid haft – att få blomma ut i en annan miljö. Det blir ofta så när man kommer ifrån hemstaden och börjar på universitet. Det kan till och med sker redan på gymnasiet i samma stad. Att få en pojkvän/flickvän på annan ort kan jag knappast varit ensam om att drömma om. Jag tror att den här boken passar alldeles utmärkt för alla som var som jag, lite småtöntiga som drömde om ett annat liv. Det finns viss risk för att mobbade personer finner den alltför orealistisk. Det är dock något som gäller för de flesta ungdomsromaner på samma tema.

Jag tycker om boken och jag tycker att Ida Ömalm Ronvall skriver med ett bra driv. Jag älskar hennes beskrivningar av Adrians relation med sin morfar. Det var också roligt att få just deras dialoger upplästa på rätt dialekt. Adrian är också en mycket fin förebild för killar i hans ålder. Han är snäll och han vill stå upp för sina vänner, men vet inte riktigt om han vågar. Mot slutet av boken tänker han att det ju faktiskt är lättare att stå upp för någon om man har en viss status från början. Det är svårare att göra det när man har mer att förlora.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Omnible

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.