Stort grattis Olga Tokarczuk och Peter Handke!

Olga Tokarczuk

Jag skrek ja! Jag trodde inte att Olga Tokarczuk skulle få priset för att hon är tämligen ung. Jag är glad att jag hade fel! Peter Handke har jag inte läst, men är ganska skeptisk efter att ha hört om hans engagemang för de serbiska nationalisterna. Jag ska läsa honom såklart, men det känns inte så roligt att läsa en politiskt kontroversiell person som är kontroversiell på ett så negativt sätt.

Men åter till Olga Tokarczuk, eftersom detta är en feministisk blogg med fokus på kvinnor. Jag hade med henne i min julkalender förra året då jag listade 24 kvinnor som borde få nobelpriset i litteratur. Jag har väl inte helt fastnat för hennes böcker så mycket som jag har velat, men en novell har stannat kvar länge. Professor Andrews i Warszawa handlar om en man som ska hålla ett föredrag i Warzawa, men blir aldrig hämtad och får ge sig ut på egen hand för att ta sig hem. Finns med i Polen berättar från Tranan förlag.

Jag har även läst romanen Daghus, natthus och novellsamlingen Spel på många små trummor och tycker att det är ett spännande författarskap. Tokarczuk är också politisk, men politisk på ett bra sätt. Det känns tryggt att regimen i Polen inte gillar henne. Jag tycker att valet av Olga Tokarczuk är mycket bra.

Olga Tokarczuk har getts ut på Ariel förlag, men går nu över till Bonniers. Peter Handke finns på Bonniers.

2 kommentarer

 1. Så kul att ha läst åtminstone en av Nobelpristagarna! Jag har inte läst någondera, men har åtminstone hört talas om Tokarczuk.

   • Hanna11 oktober, 2019 kl. 10:53
    Författare
   • Svara

   Ja, det har blivit några stycken jag läst genom åren. Handke står på tur nu, även om jag inte är supersugen pga hans inställning till Serbien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.