Lucka 20: Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk. Foto Martin Kraft License: CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Krans 20I den här julkalendern har jag med två polska författare, vilket jag nog inte tänkte på förhand. Den andra är Olga Tokarczuk som många håller som favorit till nobelpriset i litteratur. Jag och Olga har inte riktigt klickat, men jag kan verkligen förstå att hon kan älskas av andra.

Nina Lekander har läst novellsamlingen Spel på många små trummor som gavs ut på nytt på Ariel förlag i maj 2018. Lekander tycker att boken håller så hög klass att Tokarczuk borde belönas med nobelpriset: Ytterligare författare som kan falla en i tanken är Michel Tournier, Tove Jansson, Franz Kafka och somliga patafysiker. De fick aldrig Nobelpriset i litteratur, men såvida det inte helt säckar ihop borde vi kunna vänta oss ett till Tokarczuk vad det lider. Den barska Szymborska som belönades 1996 skulle då vinka glatt från sin poetiska himmel.

Jag har inte gett upp hoppet om att jag ska älska Tokarczuk en dag jag också. När jag har läst hennes noveller är det flera som har fallit mig i smaken, men bäst av dem alla är Professor Andrews i Warszawa om en utländsk man som lämnas ensam i Warszawa och får ta sig hem på eget bevåg. Underbar skildring från ett kommunistiskt Polen som får mig att tänka på Herta Müller.

Jag har läst Daghus natthusSpel på många små trummor och Professor Andrews i Warszawa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.