Recension: Jackson, Stina; Silvervägen; 2018

SilvervägenNär jag lyssnar på böcker väljer jag just nu deckare. Jag vet inte varför, men det är det jag känner för. Jag passade senast på att läsa den hajpade Silvervägen av Stina Jackson. Marie Richardsson var uppläsare och hon fick underhålla mig under nattningar denna och förra veckan.

Det är sommar i Norrland och Lelle åker bil varje natt längs Silvervägen. Han letar efter sin försvunna dotter som aldrig klev på en buss tre år tidigare. Samtidigt kommer Meja till Glimmersträsk. Hon är sjutton år, precis lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Mejas alkoholiserade mamma har träffat en ny man och nu råkar han bo i innersta Norrland. Meja känner sig ensam och rädd, men när hon träffar Carl-Johan förändras allt.

Carl-Johan bor med sin enstöriga familj på en gård där de håller sig undan myndigheter och inte har mobiltelefoner. Det enda de gör är att lyssna på amerikanska poddar om hur du förbereder dig för katastrofer. Meja känner sig hemma på gården och får stanna där och hon lämnar ifrån sig sin mobil. En ny sjuttonårig flicka försvinner, vilket oroar Mejas mamma. Lelle vill att polisen ska se sambandet mellan henne och hans dotter. Så kommer hösten och Meja början skolan, trots att hennes nya familj är emot det. Carl-Johan vill att de ska skaffa barn istället.

Det var en spännande deckare där jag hela tiden fruktade ett riktigt hemskt slut. Mejas liv verkar äntligen ordna upp sig och hon får vara kär, men faran väntar runt hörnet. Lelle accepterar inte att hans dotter skulle vara död och hans letande får ny skjuts av den nya flickan som försvinner. Lelles och Mejas liv vävs samman när hösten kommer och han blir hennes lärare och i andra delen började jag förstå lite hur det skulle sluta. Men boken är ändå inte förutsägbar.

Stina Jackson gör fina personporträtt och hon fångar känslan och stämningen väl i den norrländska byn. De  norrländska skogarna och midnattssolens ljusa, men skumma nätter gör att det blir extra läskigt. Jag tyckte mycket om boken, även om jag tyckte att den var lite väl hemsk.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Fiktiviteter, Västmanländskans bokbloggoch dagarna går…

2 pingar

  1. […] Audio).Antal sidor: 295 (ca 10 h lyssning).ISBN: 9789100176006, 9789176518922.Andra som läst: Feministbiblioteket, Karins universum, […]

  2. […] som läst: Litteraturkvalster, Lottens bokblogg, Feministbiblioteket, Dagens […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.