Recension: Sigurðardóttir; Lilja; Iskall sol; 2015

Iskall solJag hittade Lilja Sigurðardóttir av en slump på Storytel och tänkte att en isländsk deckare inte kunde vara fel. Iskall sol kom ut på isländska 2015, men på svenska på Modernista 2022. Det är för övrigt samma förslag som ger ut min favorit Ragnar Jónasson. Marie Richardsson var bokens uppläsare och de är den första i en serie om privatdetektiven Áróra.

Áróra bor i England och hon har en engelsk mamma och hade en isländsk pappa. Hennes syster Ísafold har flyttat tillbaka till Island. Áróras mamma är orolig för att Ísafold inte hört av sig eller lagt upp något på Facebook på flera veckor, så hon ber Áróra, som är privatdetektiv att åka till Island för att se om hon kan få reda på vad som hänt systern. På Island får Áróra hjälp av sin före detta ingifta farbror Dániel, som är polis.

Ísafold lever tillsammans med den våldsamma Björn och hon har för länge sedan sagt upp kontakten med Áróra, som i sin tur inte klarade av att systern gång på gång återvände till sin sambo efter att han slagit henne sönder och samman. Áróra är nu rädd att något riktigt hemskt har hänt Ísafold. Samtidigt som hon letar efter sin syster råkar hon ha sex med en av Islands värsta ekobrottslingar och då sugs hon in i sitt arbete parallellt. Men så småningom går all energi åt att leta efter systern.

Det här var en riktigt bra deckare i härlig isländsk miljö. Áróra var en trevlig bekantskap och jag återser henne gärna. Hon är trevlig, hård och effektiv. Hon älskar att göra rätt för sig, men också att tjäna pengar. Det känns som att det finns mer att utforska här och det känns positivt att hon inte är alkoholmissbrukare eller har några andra gigantiska problem. Författaren har skrivit en bok till i serien, men den finns tyvärr inte som ljudbok (än?).

2 pingar

  1. […] om boken har Enligt O, Lyrans noblesser, Feministbiblioteket, hyllan och och dagarna […]

  2. […] Sigurðardóttir stiftade jag bekantskap med i höstas och har sedan dess väntat på att Blodrött hav ska komma ut som ljudbok. Nu hade den det och jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.