Recension: Berg, Elvira; Ellens val – Hemligheten; 2023

HemlighetenDet har kommit ytterligare en bok i serien Ellens val, en bokserie av ett författarkollektiv skapat av Helena Dahlgren, John Häggblom och Zara Waldebäck. Hemligheten är den sjunde i serien och skriven av Elvira Berg, som även skrev del sex. Jag tyckte mycket om de första böckerna, som Helena Dahlgren skrivit, men tycker att de dalat lite på sista tiden. Jag lyssnade på Hemligheten, uppläst av Ella Schartner.

Ellen och Carl har tvillingar och svårt att få ihop vardagen med alla måsten och alla önskemål om egen tid och egen utveckling. Ellen vill börja skriva igen och gå på möten med kvinnoföreningen och symningsklubben. Gerda är kär i Serafia, men oroas över att hon ska lämna henne för en man, till exempel gästen på pensionatet, Harry, som visat henne stor uppmärksamhet. Gabriella vill börja skapa kläder igen, men stoppas av hennes mamma med väninnor, som anser att mödrar inte ska jobba. Dessutom lämnar prästen Johannes Borelius henne inte ifred.

I de första böckerna tyckte jag att det fanns ett djup och en mening, och det finns såklart kvar, men jag tycker nu i sjunde boken att det är mer puttinuttigt.  Det blir mycket av 2023 års människors värderingar i en 1918-miljö; män är jämställda, kvinnor arbetar och lesbisk kärlek är visserligen förbjuden, men accepterad i kvinnosakskretsar. Jag skulle gärna ha mer komplexitet. Vi vet att kvinnor genom alla tider kan har hyst vissa liberala idéer, men på andra områden ses som stofiler av oss idag. Flera historiska feminister har både varit homofober och rårasister, en god värdering garanterar inte alla andra.

Trots detta njuter jag ändå av böckerna för vad de är. Det är gulligt och romantiskt, men kanske lite väl mycket sex i de senare böckerna. Det är inte superskittlande att läsa om hur ett äkta par längtar efter att få ha sex med varandra. En av mina favoriter, Ingeborg, är inte med så mycket i den här boken och jag ser fram emot hennes återkomst. Jag hoppas att Helena Dahlgren, som startade serien, snart kommer tillbaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.