Sammanfattning av Sydkorea x 7

Sydkoreas flagga

Den senaste veckan har handlat om Sydkorea på bloggen. Jag har flyttat in i familjens nya hus och ni har fått läsa förinställda inlägg om sydkoreansk litteratur. Det finns väl inte en helt logisk koppling här, men jag ville inte låta bloggen vila under flytten, så detta var ett roligt projekt.

Två romaner har jag läst, Kim Jiyoung, born 1982 och Pachinko. Jag valde att ha med Pachinko, även om författaren Min Jin Lee bor och verkar i USA. Men boken handlar om en viktig del av Sydkoreas historia och författaren är född där, så den fick vara med. Jag älskade den boken! Så fin och så genomarbetat. Kim Jiyoung, born 1982 var också bra. Det är en feministisk bok om kvinnors villkor i Sydkorea idag och förhoppningsvis en ögonöppnare för kvinnor och män där.

De sydkoreanska novellerna var lite knepigare, även om jag tyckte om att läsa dem. Hur man lär upp katter var den trevligaste och också roligaste.läsa om att katter och hudar är ett fenomen i den samtida sydkoreanska litteraturen. Han Kangs dikter var helt underbara och där ville jag bara ha mer. Jag är glad över att utmatningen även innehöll en barnbok och så av en Almapristagare till på köpet. Molnbullarna är fortfarande en favorit här hemma.

Sydkorea är ett konservativt land, som trots demokratisering och att människorna där blivit rikare, så släpar det långt efter med jämställdheten. Därför är det extra roligt att få läsa noveller och romaner av unga feminister som är Sydkoreas framtid.

Andra Sydkoreatips från Feministbiblioteket

Hwang, Sun-Mi – Hönan som drömde om att flyga

Hwang, Sun-Mi – Hunden som vågade drömma

Kang, Han – Vegetarianen

Kang, Han – Levande och döda

Kang, Han – Den vita boken

Shin, Kyung-Sook – Ta hand om min mor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.