Månadens feminist: Jill Ruckelshaus

Jill Ruckelshaus

Kort fakta

  • Född 1937 i Indianapolis, Indiana, USA.
  • Frontfigur i den amerikanska kvinnorörelsen på 70-talet, trots republikan.
  • Jobbade som assistent i Vita huset för det republikanska partiet.

Jill Ruckelshaus feministiska gärning

Jill Ruckelhaus växte upp i Indiana i USA och tog examen från Indiana University.  Hon undervisade sedan några år i Schweiz, för att sedan återvända till Indiana. 1971 var hon med att grunda en organisation som verkade för att stötta kvinnor som vill ge sig in i politiken, National Women’s Political Caucus. Andra medgrundare var bland andra Gloria Steinem, Betty Friedan, Bella Abzug och Shirley Chisholm.

Ruckelhaus hade (eller snarare har, hon lever fortfarande, men min text syftar på när hon var politiskt aktiv) en liberal hållning, men var republikan och jobbade som assistent i Vita huset på 70-talet. Hon var pro choice och kallades av Washington post republikanernas Gloria Steinem. Det sägs att hennes inställning till abort gjorde det omöjligt för hennes man, William Ruckelahus, att bli Gerald Fords vicepresident.

Makarna Ruckelhaus var stora motståndare till Nixon och William var en miljökämpe med dåtidens mått mätt. Han kämpade bland annat emot DDT. De tillhörde en liberal falang i partiet, men Jill kunde ibland kalla sin politiska hemvist för Ruckelhaus-republikan. Hennes frågor var jämställdhet och feminism och hon var delaktig i de stora feministiska grupperna på 70-talet. Det var hon som fick igenom att de skulle få pengar till det stora kvinnokonventet i Houston 1977. Hon ledde en jämställdhetkommission för Gerald Ford 1975-76, tillsammans med Bella Abzug.

Efter att den stora kvinnofrågan om en jämställdhetslag, ERA, inte längre var på dagordning, fortsatte Jill Ruckelhaus att kämpa för frågorna. Hon var bland annat med i ledningen för United States Commission on Civil Rights i början av 80-talet.

Jill Ruckelhaus har sagt att hon haft en fin familj, men när hon var hemmafru på heltid var hon otroligt olycklig. Det var när hon träffade kvinnor som gjorde saker de var engagerade i, som hon insåg att hon ville göra något själv. Hon verkar ha träffat rätt man som inte haft något emot att hon haft en parallel karriär, även om det var 70-tal och i USA bland republikaner. På så sätt blev hon en perfekt motståndare till Phyllis Schlafly, som porträtteras väl i Mrs America.

Jill Ruckelshaus och jag

Jag kom i kontakt med ill Ruckelhaus först när jag såg Mrs America. Jag tyckte att hon var intressant  och ville veta med om henne och hennes engagemang. Man får inte glömma bort att det politiska landskapet såg annorlunda ut på 70-talet och att det inte bara var bland republikaner som exempelvis abortfrågan var kontroversiell. Det gick att vara feminist och republikan, precis som jag är övertygad om att det går att vara det idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.