Shin, Kyung-Sook; Ta hand om min mor; 2008

Ta hand om min morJag har aldrig läst något från Sydkorea förut så jag var mycket spänd på Ta hand om min mor av sydkoreanska Kyung-Sook Shin. Boken representerar Asien i min världsutmaning.

En kvinna försvinner på tunnelbanestationen i Seoul. Hon är gift och har fyra barn. Barnen bor i Seoul och hon och hennes man bor på landet. Hennes äldsta dotter är författare och fortfarande ogift. Den äldsta sonen blev aldrig åklagare. Maken bedrog henne och brydde sig inte så mycket om henne. Detta är saker vi får veta. Vi får också veta att barnens mor var sjukare än hon velat visa för dem. Varje kapitel handlar om en familjemedlems relation till kvinnan.

Det är en oerhörd sorglig bok om relationer och om hur kvinnors situation och livsvillkor har ändrats radikalt i Sydkorea på en generation. I tillbakablickarna är det en historia om en flicka som gifts bort innan hon fått mens. Hon skulle senare komma att få framgångsrika barn i Seoul.

Jag tyckte mycket om boken och jag tyckte särskilt om kapitlen där den äldsta dottern, författaren, står i centrum. Hon är den som lever det mest moderna livet och hon är också den som letar efter mamma ihärdigast. Det är en bok som skuld och ånger och om hur relationer kan förändras när en person de alla älskar försvinner. Det är nog den enda bok jag har läst som är skriven i du-form.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Norstedts, SvD, DN, Feelgoodbibliotikarien, Malins bokblogg

2 kommentarer

5 pingar

  1. Det här är en bok som jag har varit väldigt sugen på att läsa sedan förra året. Jag måste verkligen se till att få tag på den och läsa den 🙂

    1. Nu finns den i pocket på var och varannan pocketshop så det ska inte vara några problem 🙂

  1. […] Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin: Den här boken från Sydkorea fick representera Asien för mig i världsutmaningen. Den handlar om […]

  2. […] har själv inte legat på latsidan utan läser just nu bok tre. Här är recensioner på Afrika och Asien. Nu läser jag Oceanien, Rabbit proof fence av Doris Pilkington som kanske inte riktigt var som jag […]

  3. […] har jag läst Afrika, Asien, Oceanien, Europa, Nordamerika, och […]

  4. […] Kyung-Sook Shin – Ta hand om min mor (Sydkorea) […]

  5. […] Sydkorea kommer boken Ta hand om min mor av Kyung-Sook Shin. En mor kan ta hand om fyra barn, hur fattig hon än är, men kan fyra barn ta […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.