Recension: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline; Rich boy; 2018

Rich boyJag är med i en bokcirkel som valt boken Rich boy till senaste träffen. Jag läste den på Landsort i somras, men skriver om den nu efter att jag träffat cirkeln och pratat om boken. Jag har inte läst något tidigare av Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Vi får följa tre kvinnor, Gully, Marianne och Annika. De är släkt i rakt nedstigande led. Gully blir tidigt änka och orkar inte ta hand om sina fyra barn, allra minst minstingen Marianne. Marianne vill slå sig fri från sin mamman, men träffar Kaj, en man som hon inte kan slita sig från men som behandlar henne illa. Hon råkar också ut för många hemska saker i livet som leder till stor psykisk ohälsa. Hon flyttar tillslut från allt med Annika till Skåne. Annika är en mycket trasig person som inte kan ta sig ur ett förhållande som är tryggt, men där hon inte känner några kärlekskänslor. Det är trasighet i tre led och en beskrivning i hur trasighet föder trasighet.

Boken en en berättelse om kvinnor som på något sätt rättar sig efter män och därmed far illa. De gör sig beroende av män och tror sig inte klara livet utan dem. Mest fokus är det på Annikas öde. Hon som råkar göra slut med sin pojkvän och sedan gör allt för att få honom tillbaka, Hon har inga pengar och ingenstans att bo. Och inga föräldrar att kontakta. Mariannes historia handlar mer om sjuttiotalets politiska våg och det lite typiska i att alla kom från välbärgade hem och vad gällde det jämställdhetspolitiska tänket gällde det aldrig i praktiken. Men Kaj och Marianne flyttar till Akalla, på Mariannes begäran.

Det var en otroligt händelserik bok med många teman och passade verkligen för att prata om. Den korta versionen var att boken var välskriven och medryckande, men jag tyckte inte riktigt om den. Den var intressant på många sätt och träffsäker på sina håll, men för mig var det lite för mycket elände. När jag träffade bokcirkeln hade vi en lång diskussion om varför vi gillade eller inte gillade boken och vad vi vill ha ut av läsning. Mer om det i nästa inlägg!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Stories from the city, Hyllan

2 kommentarer

    • Anna31 augusti, 2018 kl. 08:40
    • Svara

    Jag var kluven till boken, gillade inte riktigt att språket var inkonsekvent. Det skulle vara olika för de olika tiderna men så blev det inte konsekvent.

      • Hanna31 augusti, 2018 kl. 11:53
        Författare
      • Svara

      Det tänkte jag inte så mycket på faktiskt, men jag var inte heller överförtjust som sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.