Första träffen med min feministiska bokcirkel

Gunnarsons

I våras gick jag med i en bokcirkel, Feministisk bokcirkel Söder. Feministiska bokälskare träffas var sjätte vecka någonstans på Söder och prata om en bok. Det lät för bra för att inte hoppa på, men livet kom emellan och jag orkade helt enkelt inte gå iväg på så mycket olika saker på kvällarna. Bokcirkeln fick stryka på foten. Min vän Carina sa till mig i början av sommaren att jag banne mig måste vara med nästa gång och jag läste och kom! Men det gjorde inte Carina 🙂

Vi läste Rich boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Läs min recension här för mer om handlingen. 

Övergripande om boken

Boken den här gången var Rich boy, en bok jag inte riktigt tyckte om. Det visade sig att jag inte var ensam om det. Vi var fyra på träffen och vi tyckte ganska olika om boken alla fyra, vilket var otroligt roligt och ledde till ett givande samtal. Vi som inte gillade boken tyckte att det var för mycket elände. De andra tyckte att det är viktigt att läsa sådana böcker också och så pratade vi länge om varför man gillar en viss typ av böcker. Jag landar nog i att det är för lite hopp och för mycket trasighet i boken för att jag skulle kunna njuta av den. En av oss tyckte tvärt om att den var rolig ibland och då kommer vi raskt över till nästa punkt.

Tidsmarkörer

Boken är mycket politisk och framförallt skildrar den socialistiska kretsar på 70-talet. Mariannes pojkvän Kaj är en mycket tidstypisk man från den tiden och vi pratade länge om varför kvinnor både då och senare anpassade sig till sina män, trots att de uppenbart inte var bra för dem. Kaj är socialist, men kommer från ett borgerligt hem. En av oss påpekade hur otroligt tidstypisk han var med sina stora ideal som faller platt för att han behandlar sin kvinna som skit. Jag höll med och jämförde lite med Agneta Pleijels Doften av en man som också skildrar dessa idealistiska 70-talsmansgrisar. Gemensamt för dem alla är ofta att de kommer från välbärgade hem och över som de lär när det passar. Hon som tyckte att boken var rolig på sina ställen tyckte att dessa tidsmarkörer var så träffsäkra att hon inte kunde låta bli att skratta åt dem. Jag kan förstå hur hon läste det, men jag kände inte så starkt när jag läste det.

Influenser

En lite rolig grej från diskussionen var att jag sa att jag tänkte lite på Gun-britt Sundströms Maken när jag läste boken. En hade lyssnat på författaren i en pod som sagt att hon var influerad av just den boken!

Nästa bok

Vi hade en lång diskussion och vägde in många olika parametrar. Lättillgänglig är ett krav. Vi valde tillslut Modet att köra av Manal Al-Sharif om och av en kvinna som kör bil i Saudiarabien. Jag ser mycket fram emot den!

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5083
  • Anna31 augusti, 2018 kl. 08:42
  • Svara

  Bokcirkla är så himla kul! Särskilt om man är olika åldrar och har lite olika erfarenheter med sig.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5083
   • Hanna31 augusti, 2018 kl. 11:43
    Författare
   • Svara

   Jag vet! Men mitt liv har inte riktigt öppnat upp för en massa egentid det senaste halvåret. Jag hoppas att det blir ändring på det nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.