Boken jag inte visste att jag längtade efter är här nu. Tolv år efter En riktig våldtäktsman har Katarina Wennstam skrivit Flickan och skammen (Albert Bonniers förlag), om det om i USA kallas slut-shaming. I korta drag innebär det att kvinnor skambeläggs för att de tycker om sex. Jag är så arg och stridslysten efter den här boken och du som funderat på att läsa den, gör det fort.
Få har väl glömt våldtäktsfallet i Bjästa utanför Örnsköldsvik? En högstadieelev våldtogs av en av skolans mest populära killar och alla, inklusive ortens präst, tog killens parti. Fallet uppmärksammades i Uppdrag Granskning och Wennstam kommer tillbaka till detta och flera andra liknande fall. För tyvärr var det ingen isolerad händelse, utan den del av ett mönster både här och i andra delar av västvärlden.
En tjej som stämplas som hora eller slampa blir helt utfryst av alla. Tjejerna vill inte vara med henne för att inte riskera att hamna i samma fack. Killarna hon har varit med har ingen anledning att dementera eller ställa sig bakom henne eftersom de tjänar på att det går rykten om att de legat med en hora. En kille som är en player har oftast gott anseende. Wennstam förnekar inte att män också kan få dåliga, ödesdigra rykten. Pedofili och hustrumördare är rykten som är svåra att skaka av sig även om man är frikänd. Men skillnaden är att de varit misstänkta för ett brott. Tjejerna har bara varit som killarna, dvs velat ta för sig av sex.
Nu är Flickan och skammen ingen ögonöppnare för mig, men jag hoppas verkligen att den kan fungera som det för andra. För detta är en av de absolut viktigaste feministiska frågorna just nu. Tjejers villkor är helt andra än killars och alla verkar upprätthålla denna ordning. Till och med när tjejer försvarar sig gör de det med att de är oskulder, inte hade sex på rikgit osv. Att säga ja, detta gjorde jag och vad är det för fel med det? är mycket ovanligt.
Slutligen hade jag missat att Wennstams engagemang i denna fråga bygger på , att egna erfarenheter. Det gör henne inte mer eller mindre trovärdig, men det var starkt att läsa om att hon vet hur det känns att få dåligt rykte utan att egentligen ha gjort något. Tack, Katrina Wennstam, för att du kämpar så hårt för tjejers rätt att vara lika sexuella som killar och tack för att du har skrivit denna och andra böcker om detta viktiga ämne. Jag hoppas, precis som Sydsvenskans Lotta Wendel, att boken kommer att göra skillnad i rättssalen. Kanske årets vitkigaste bok.
4 kommentarer
1 ping
Hoppa till kommentarformuläret
Ser verkligen fram emot att läsa! Wennstam är en av Sveriges viktigaste författare. Läs Backmans nya också. Hans bok är faktiskt ett inlägg i debatten och förhoppningsvis når han många.
Författare
Jag har förstått att Backmans nya är djupare och jag vet att han har bra värderingar. Ska läsa den! Har ju bara läst Ove innan.
Tyvärr har inte feministerna legat i framkant när det gäller sådant. Det fick Kerstin Thorvall känna på. Deras linje har oftast varit att männen skall bli lika ”sedliga” som kvinnorna.
Författare
Men det har väl ändrats sedan 70-talet? Känns inte som att det är det som är linjen nu.
[…] om boken har Just här just nu, Feministbiblioteket och Romeo and […]