Recension: Thomsgård, Lina (red); En annan historia; 2017

En annan historiaKvinnor är halva historien, men ändå är historieböckerna nästan bara fyllda av män. Lina Thomsgårds idé var att skriva några kvinnors historia. I En annan historia (Volante) har flera skribenter fått i uppdrag att på sitt sätt skriva en kvinnas historia. Det kunde vara vilken kvinna som helst.

Det är femtioen kvinnor som porträtteras i En annan historia. Det är politiker, idrottskvinnor, martyrer, författare, skådespelare och andra kvinnor som gjort eller borde gjort avtryck i historien. Jag kan inte rabbla upp alla här, men nämna några som berörde mig mest. Den historia jag inte kände till och som jag blev mest förbannad över var den som den brasilianska regissören Kátia Lund som regisserade filmen City of God, men efter en konflikt med den andra regissören, Fernando Meirelles, bara blev medregissör. Meirelles fick en Oscar och Lund fick inget eftersom medregissörer inte får Oscars. Annika Lantz hyllning till Eva Remaeus var fantastisk att läsa, likaså Simon Banks berättelse om fotbollspionjären Nettie Honeyball. Sedan var historien om sydafrikanskan Sarah Baartman som kom till Europa för att visas upp i freakshows helt förfärlig. Det var också Patrik Lundbergs engagerande skidring av den adopterade Susanne Brink som uppmärksammade att adoptionen från Sydkorea inte var helt trevlig. Till sist vill jag nämna Amerikas första kvinnliga presidentkandidat var den svarta Shirley Chisholm, som ville börja så att andra kvinnor och svarta kunde följa efter.

Jag kan fortsätta hur länge som helst. Det var så många fina berättelser och alla skrivna på ett personligt vis. Det som skulle kunna vara en spretig antologi, blev snarare en underbar mix av olika personer och olika stilar. Det är en oerhört viktig bok som förhoppningsvis är ett starkskott för fler historier om kvinnor. Som Dick Harrison har påpekat så är det inte avsaknad av kvinnor som gör att de inte förekommer så ofta i historieböcker, utan snarare av tradition och ohejdad vana.

Min starka känsla genom hela boken var att jag skulle velat vara med. Jag skulle vilja ha fått välja en kvinna att skriva om! Men vem skulle jag ha bidragit med? Kanske den sydafrikanska friidrottaren Zola Budd. Kanske Malawis förra president Joyce Banda. Eller varför inte de portugisiska feministerna Tres Marias, om jag fick slå tre flugor i en smäll. Vem skulle du skriva om?

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.