Veckans feminist: Joyce Banda

Kort fakta

Född 1950 i Malemia, Malawi.
Medlem av Malawis regering från 2006.
Malawis president från 7 april 2012

Joyce Bandas feministiska gärning

Joyce Banda växte upp i den lilla byn Malemia i dåvarande Nyasaland, nuvarande Malawi. Hon har läst på flera universitet i världen och har bland annat en examen i management. Hon var gift med en man som slog henne och hon hade tre barn med honom. När hon var 25 inspirerades hon av den internationella kvinnorörelsen och lämnade mannen och startade en liten klädaffär och ett litet bageri för att klara sig själv. Affärerna gick mycket bra och framgången har hon använt till att hjälpa andra kvinnor. Idag är hon är gift med Richard Banda tidigare överdomare i Malawi och Swaziland.

1990 startade hon National Association of Business Women och 1997 Joyce Banda foundation för bättre utbildning för flickor. Hon säger att det viktigaste för henne är att jobba för familjeplanering och för att fler kvinnor ska komma in i beslutande församlingar. Det var dessa frågor som gjorde att hon tog steget och började engagera sig politiskt.

Banda kom in i parlamentet för Zumba-regionen (där Malemia ligger) och blev senare jämställdhetsminister. 2006 blev hon utrikesminister i Bingu wa Mutharikas regering. 2009 kandiderade hon till vicepresident och blev vald av folket. 2010 kickades Banda från vicepresident för att ha ägnat sig åt saker som missgynnat partiet, oklart vad det innebar. Talmannen uppmanade henne att avgå, vilket hon inte gjorde, och när hon ville starta ett eget parti motarbetade Mutharika detta och ville förbjuda henne att registrera det nya partiet. Det nya partiet fick många anhängare, bland annat många avhoppare från det styrande partiet, och flera ville se Banda som ny president efter valet 2014. Presidenten förnekade att det handalde om massavhopp och bagatelliserade partiets framgångar . När han dog den 7 april kunde Banda svära presidenteden och är nu Malawis president.

Joyce Banda och jag

Jag hade inte hört talas om henne innan jag läste att hon blivit president. Jag skrev om att hon blev president det här. Nu ser jag med spänning fram emot att följa Malawis utveckling, förhoppningsvis mot demokrati. Klippet nedan hittade jag på Ms blog och det är verkligen inspirerande och ger hopp om en bättre framtid för malawiska kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.