Recension: Laestadius, Ann-Helén; Hej vacker; 2010

Hej vackerEfter sommarens läsning av Sms från Soppero fick jag veta att Ann-Helén Laestadius skrivit fler böcker om Agnes. Hej vacker är den andra av fyra.

Agnes är tretton år och ska tillbringa sex veckor i Soppero. Hon längtar dit och hon längtar efter Henrik. Men innan hon åker upp råkar hon skicka ett meddelande på MSN till honom istället för till bästisen Jenny; Anton är snyggare. Efter det blir hon nervös för hur han kommer att ta det, men just den biten ordnar sig. Sommaren i Soppero blir ändå inte som hon tänkt sig och den kommer att bjuda på många överraskningar. Agnes kommer också att stöta på rasism riktad mot henne för första gången.

Det är en fin ungdomsbok om att vara same och att både tillhöra och inte tillhöra en minoritet. På ena sidan är Agnes exotisk och på den andra inte en riktig same. Hon slits inte bara mot andras fördomar, utan också om sin inre vilja. Leastadius skriver mycket bra om att slitas mellan olika saker. Ska hon vara med pojkvännen Henrik i Soppero eller hemma med kompisarna och gå på Gröna Lund? Ska hon sminka sig eller inte? Ska hon gå i kolt bland folk som inte är samer? Jag ser fram emot att läsa mer om Agnes och hur hon utvecklas!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Rabén och Sjögren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.