Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Laestadius, Ann-Helén; Sms från Soppero; 2007 - Feministbiblioteket

Recension: Laestadius, Ann-Helén; Sms från Soppero; 2007

Sms från SopperoJag har läst mycket från världens hörn, men inget om vår egen minoritetsbefolkning. Sms från Soppero av Ann-Helén Laestadius är en bok om att vara ung i Stockholm och att vara same.

Agnes får mystiska sms från en kille i Soppero som känner hennes kusin. Han skriver på samiska och Agnes, som inte fått lära sig språket hemma hittar hennes mammas gamla läroböcker och försöker förstå och skriva på samiska. Agnes och hennes mamma ska snart åka upp till Soppero och spänningen om vem den här Henrik är är olidlig. Agnes mamma är journalist och skriver ofta krönikor om att hon är same, men hon pratar inte längre samiska och hon bär aldrig kolt. Agnes känner att hon i Solna där hon bor alltid ses lite annorlunda eftersom hennes släktingar har renar uppe i Norrland, men hos dem är hon aldrig en riktig same. Vad krävs för att vara en riktig same? Att man pratar språket? Att man har renar? Och hur ska man göra för att känna sig hemma någonstans?

Sms från Soppero är en bok om identitet när man är som allra känsligast, i tonåren. Det är också en bok om vänskap och hur jobbigt det kan vara när bästa kompisen blir mer populär eller får en pojkvän före den andra. Jag grät mig igenom hela boken, inte för att den var för sorglig eller för att folk dör, utan för igenkänningen från min egen tonår var så stor. Jag tillhör ingen minoritet eller har något språk jag borde kunna, men tonårsångesten var ändå likadan.

Jag förstår verkligen att Sms från Soppero har vunnit priser för det är en mycket bra bok. Jag tycker också att det verkligen är på tiden att samerna skildras naturligt i svensk litteratur.

Läs mer: Adlibris, Bokus (e-böcker)

3 kommentarer

1 ping

 1. Jag har inte läst den här men håller med dig om att böcker med samiskt perspektiv borde få mer uppmärksamhet. Om du vill läsa fler kan jag tipsa om Annica Wennström som skrivit bl.a. ungdomsboken Skuggrädsla på lite samma tema och vuxenboken Lappskatteland som jag tyckte mycket om.

  http://elilaserochskriver.se/minirecensioner-4-om-glomda-kvinnor-och-bortglomd-historia/

  (Ska en dessutom vara petig är ju samer inte bara ett av Sveriges flera minoritetsbefolkningar utan också vår enda ursprungsbefolkning 🙂 )

   • Hanna10 augusti, 2015 kl. 09:11
    Författare
   • Svara

   Tack för tipset! Den ska jag skriva upp!

 2. PS. Kan också tipsa om Maxida Märaks sommarprogram! Har inte lyssnat på det själv än men har lyssnat på henne innan och tyckte hon var fantastisk.

 1. […] boken om samen Agnes som bor i Solna, men söker sina rötter i Soppero. De tidigare böckerna är Sms från Soppero, Hej vacker och Ingen annan är som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.