Recension: Jessen, Ida; En ny tid; 2015

En ny tidIda Jessen är en spännande dansk författare och när jag fick erbjudande att läsa hennes bok En ny tid, som precis kommit ut på Historiska Media, tvekade jag inte. Det är en historisk roman från början av förra sekelskiftet och framåt.

Lillys man ligger för döden och hon har blandade känslor för sin kommande status som änka. När han är död både saknar hon sin make och känner sig fri från honom. Hon finner sin gamla dagbok och i den får vi veta om hennes liv före äktenskapet. Lilly börjar akta men säkert att ta tillbaka sitt liv som det var innan som nyutexaminerad lärare.

Det är en mycket lågmäld bok om livets gång. Det kan tyckas enormt tråkigt, men något i Jessens stil gör att det inte blir det. När jag gick i skolan sa vi alltid att vi ville veta med om hur människor hade det och inte bara om kungar i ämnet historia. Jag tänker att En ny tid är ett exempel på hur människor, och främst kvinnor, verkligen hade det förr. Kvinnors villkor var helt andra och ofta fick de inte bestämma över sina egna liv.

Kort sagt är det en trevlig bok om det lilla livet. Det ska komma en bok till och det kommer jag såklart att läsa. Dock tyckte jag att slutet var så fint att jag gärna skulle vilja att det slutade så.

Läs mer: Adlibris, BokusOch dagarna går, Johannas deckarhörna

2 pingar

  1. […] svenska i höst. Köp den t.ex. här eller här. Andra som skrivit om boken: Feministbiblioteket, Johannas deckarhörna, Och dagarna går… Kategorier: Historiska romaner, […]

  2. […] Sveriges radio).Antal sidor: 220.ISBN: 9789175455778.Andra som läst: dagensbok.com, Feministbiblioteket, Som ett […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.