Berömda och glömda idrottskvinnor: Daniela Iraschko-Stolz

Daniela Iraschko-Stolz

Daniela Iraschko-Stolz – backhoppsstjärna och HBTQ-aktivist

Backhoppning är en relativt ny gren på OS-programmet. För damer alltså. Bakhopparna har fått kämpa länge för att att få komma med och i Sotji blev det äntligen verklighet. En av sportens absolut största stjärnor är Daniela Iraschko-Stolz. Idag tävlar hon i hoppbacken i Pyeongchang.

Iraschko-Stolz började sin idrottskarriär som fotbollsmålvakt. Hon var framgångsrik i den österrikiska ligan. Sedan började hon parallellt med backhoppning och där blev hon ännu mer framgångsrik. Hon tog VM-guld 2011 och hon har vunnit den totala världscupen två gånger. Hon har även vunnit i den legendariska backen i Holmenkollen flera år i rad. Under OS i Sotji blev det dock inget guld, det blev ett silver. Vann gjorde tyska Carina Vogt.

2012 gick Iraschko-Stolz ut med att hon var lesbisk. Hon ingick partnerskap med sin flickvän 2013 och hon sa till österrikisk TV att det var ett samhällspolitiskt statement. Paret har pratat offentligt om att det är helt naturligt att två människor som lever tillsammans och älskar varandra vill gifta sig. De gifte sig i Tyrolen där det inte är många som ingår partnerskap.

Idag hejar jag lite extra på Iraschko-Stolz, men jag hejar egentligen på hela högen. Den sexism som backhoppande kvinnor har fått möta i IOK, i Sverige och för övrigt i hela världen, saknar motstycke. Samma unkna argument som man verkligen trodde tillhörde historien, såsom att sporten är för farlig för kvinnor, har framförts så sent som 2010. Heja alla tjejer som hoppar idag, ni har vunnit en enormt viktig kamp för ökad jämställdhet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.