Berömda och glömda idrottskvinnor: Anja Pärson

Anja Pärson

Anja Pärsson – från tre VM-guld till OS-brons efter krasch

Idag sätter de alpina grenarna igång i OS i Pyeongchang och vem passar det då inte bättre om än att skriva om vår stora alpina stjärna Anja Pärson? Under sin aktiva karriär var hon ganska tillknäppt när det kommer till sitt privatliv. Nu vet vi desto mer om kärleken till Filippa och deras barn. Men det är såklart inte för det hon var utanför backarna som vi ska komma ihåg henne.

Det känns ibland som att vi inte riktigt fattade då hur stor och hur bra Anja verkligen var. Hon kanske inte skämde bort oss med en massa guldmedaljer under olympiska spel, även om det blev ett sådant också, men hon gjorde mycket annat. Att vinna VM i tre av fem grenar och brons i en fjärde 2007, var riktigt, rikgit stort. Att efter ett fruktansvärt fall i störtloppet i OS 2010 ta sig tillbaka och vinna brons i kombinationen dagen efter, likaså otroligt stort. Hon började som slalomåkare och slutade som mer störtloppsspecialist och hade en enorm bredd.

Många är Anja-ögonblicken. Den enda gången då jag faktiskt blev ledsen för att hon knep en OS-medalj var i Salt Lake City 2002. Ylva Nowén ledde med tre åkare kvar. Det var Anja eller Ylva som skulle ta den svenska medaljen. Det blev Anja.

Annars har jag glatt mig åt hennes framgångar, gråtit med henne i motgångar och nu kommit att sakna henne i backen otroligt mycket.

Kolla in hennes enorma meritlista, från Wikipedia. Hon har flest VM-medaljer genom alla tider. Dessutom har hon 42 världscupsegrar och hon är den enda att ha fått Svenska Dagbladets bragdmedalj två år i rad.

Anja Pärson
Alpin skidsport, damerNation: Sverige Sverige
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Guld Turin 2006 Slalom
Silver Salt Lake City 2002 Storslalom
Brons Salt Lake City 2002 Slalom
Brons Turin 2006 Störtlopp
Brons Turin 2006 Kombination
Brons Vancouver 2010 Kombination
Världsmästerskap
Guld Sankt Anton 2001 Slalom
Guld Sankt Moritz 2003 Storslalom
Guld Bormio 2005 Super-G
Guld Bormio 2005 Storslalom
Guld Åre 2007 Super-G
Guld Åre 2007 Kombination
Guld Åre 2007 Störtlopp
Silver Bormio 2005 Kombination
Silver Åre 2007 Lag
Brons Sankt Anton 2001 Storslalom
Brons Åre 2007 Slalom
Brons Garmisch-Partenkirchen 2011 Kombination
Brons Garmisch-Partenkirchen 2011 Lag

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
  • Peter14 februari, 2018 kl. 10:59
  • Svara

  Glöm inte att hon är ensam både bland män och kvinnor om att ha tagit mästerskapsguld i samtliga fem discipliner. Åtminstone enligt vad jag har kunnat hitta på Wikipedia. Och att hon är den kvinna som har flest WC-vinster i alla grenar, eller flest vinster (3) i sin sämsta gren (kombination) om man så vill. Endast Bode Miller har fler (5).

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
   • Hanna14 februari, 2018 kl. 12:38
    Författare
   • Svara

   Bra grejer 🙂 Jag måste uppdatera med disciplinerna. Det är ju oerhört imponerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.