Recension: Indriðason, Arnaldur; Ondskans ekon; 2019

Ondskans ekonArnaldur Indriðason är här med en ny bok på svenska, Ondskans eko som är den tredje boken om den pensionerade polisen Konrað. Jag har tidigare recenserat den andra boken i den serien, Flickan vid bron, och tyckte att även Ondskans eko var av feministiskt intresse. Jag har även läst, men inte recenserat bok nummer ett, Mörkret vet. Boken är utgiven på svenska på Norstedts 2022.

Konrað blir indragen i ett fall för att den kvinna som hittas mördad i sitt hem, har hans telefonnummer hemma hos sig. Konrað drar sig till minnes kvinnan som ville ha hjälp med att hitta sitt barn som hon adopterade bort för 50 år sedan. Konrað avböjer, men kan nu efteråt inte låta bli att undersöka vad som hänt. Han dras in i en historia som leder tillbaka till sextiotalet och Islands historia vad gäller abort, eller fosterfördrivning som man sa då.

Den här boken har ett viktigt och aktuellt tema, abort. Den lyfter fram vilka konsekvenser det fick för kvinnor som blev gravida, ibland mot sin vilja, och inte har någon far till det som är villig att gifta sig. Det handlar också om strängt religiösa uppfattningar om att abort är fel och om fel kvinna hamnar i klorna på dessa idéer kunde det får förödande konsekvenser för både kvinnan och barnet.

Boken skulle mycket väl kunna handla om USA 2022, men är förlagd till Island på 60-talet. Det märks att Arnaldur Indriðason har ett engagemang för kvinnors utsatthet förr, för det temat återkommer i hans böcker. Ondskans ekon innehåller också Konraðs sökande efter sin fars mördare och andlighet och spiritism finns med även i den här boken (som Konrað själv inte är så mycket för).

Jag älskar Arnaldur Indriðasons deckare och det blir bara bättre när han tar upp viktiga kvinnohistoriska segrar, såsom abort i den här boken. Eftersom jag parallellt med den här boken läser en deckartrilogi av landsmannen Ragnar Jónasson, undrar jag om inte isländska moderna män har påverkats positivt av att Island länge legat i framkant när det kommer till jämställdhet.

2 pingar

  1. […] ingen kvinnlig författare, men jag läste desto mer feministisk litteratur skriven av män. Arnaldur Indriðason är en gammal favorit jag läst mer av och så har jag stiftat ny bekantskap med Ragnar Jónasson. […]

  2. […] var Island och jag satsade ganska hårt. Läste flera deckare av Ragnar Jónasson och även en av Arnaldur Indriðason. Jag uppmärksammade också Guðrun Agnarsdottir från Kvennalistinn och skrev om feminism i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.