Recension: Adébáyò, Ayòbámi; Stanna hos mig; 2017

Stanna hos migJag har hört mycket gott om Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò (Piratförlaget). Jag tipsade till och med om den i senaste numret av Hertha. Sedan blev det inte av att läsa den. Förrän nu. Jag lyssnade på den på Storytel och eftersom det inte blir så många lyssningstillfällen tog det lite tid at läsa ut den.

Yejide och Akin träffas när Yejide går på universitetet De faller pladask för varadnra och trots att Yejide är mycket oskuldsfull blir de snabbt ett par. Det enda krav hon har är att de ska leva i en monogam relation och Akin vill inget hellre. Men när de inte kan få några barn växer kraven på Akin att han ska ta sig en andra fru. Det knäcker nästan Yejide, men den andra kvinnan får inte heller några barn. Yejide blir gravid först när hon varit otrogen med Akins bror. Livet blir dock inte frid och fröjd efter att barnen kommer. Det visar sig att både brodern och Yejide bär på gener som kan ge avkomman sicklecellanemi, en svår sjukdom som kan leda till döden.

Det är inte ofta jag hulkar av gråt när jag läser en bok, men det gjorde jag när jag läste den här. Det var en mycket sorglig, men även varm och kärleksfull bok. Sedan var slutet fantastiskt, inte bara som sådant utan det var mycket intelligent uppbyggt och framförallt feministiskt på så många olika sätt. Hur kan jag inte riktigt avslöja utan att spoila för mycket av handlingen.

Det jag kan säga är att det som ser ut att handla om barnlöshet, polygami och kulturella krav på avkomma, handlar om så otroligt mycket mer. Sedan mynnar allt ut i att det är kvinnan som står som förlorare i slutändan hur hon än gör. Jag uppfattade denna bok som en feministisk kritik mot den gamla patriarkala kulturen där man förlitade sig mer på andar och skrock än vetenskap. Även om det krävs två positiva gener för sicklecellanemi är det kvinnan som är den förhäxade. Det är kvinnan som är oförmögen att föda barn. Men även om kvinnan är den stora förloraren så är även mannen ett offer för gamla föreställningar och traditioner.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Enligt O, Boktokig

2 kommentarer

 1. Det här är en av förra årets titlar som jag tycker har varit mest spännande. Jag måste verkligen se till att läsa den.

   • Hanna8 februari, 2018 kl. 09:47
    Författare
   • Svara

   Det måste du!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.