Recension: Asghar, Fatimah; Om dom vänder sig mot oss; 2018

Om dom vänder sig mot ossFatimah Asghar är aktuell på svenska på det lilla förlaget It lit. Hon är född i USA med föräldrar från Kashmir i Pakistan. Om dom vänder sig mot oss är en poesisamling som handlar dels om delningen av Indien och dels om hur det är att vara ung muslim i USA på 00-talet.

Fatimah Ashar blev tidigt föräldralös och hennes liv är såklart oerhört påverkat av det. Hon lever i kölvattnet av 9-11 och att hon är queer muslim från Sydasien är också såklart viktigt. Dikterna berör kulturella skillnader, rasism och utanförskap. Det är mycket ilska och frustration.

Jag tycker att det är mycket läsvärt och det är mycket trevligt att sådana här böcker översätts till svenska. Lyrik är ju svårt att översätta, det blir oftast mest en tolkning. En stor eloge till It Lit att de vågade satsa på en sådan ganska smal lyrikbok. Jag är glad att jag läste den och vill avsluta med att ge er ett citat från diktboken som även finns med på It Lits hemsida. En vacker text om att vara trans:

”jag har en kille inne i mig & jag vet inte
hur en gör för att berätta. som när
den där mannen höll fast mig & vi sa nej.

& min kille, min fina kille
han klöste & bet & skrek exakt
som på den leriga lekplatsen

en skrapad handled & en fast takt
ögonen hans, uppspärrade, hela tiden,
tills han slutade att väsnas.”

Läs mer: Adlibris, Bokus, Omnible

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.