Ojämställdheten i skidspåren

Anna Haag

Kvinnor åker kortare i skidspåren trots att det är 2017. Här är Anna Haag i VM i Oslo 2011.

Skid-VM är slut och i år igen får männen avsluta med kraftprovet femmilen. Maria Rydqvist, elitskidåkare i landslaget, skriver i Expressen om ojämställdheten i längdspåren. Det är något jag har funderat på länge och förvånats över att det inte höjts fler röster. Trots att det är 2017 nu åker kvinnorna fortfarande inte fem mil utan bara tre. Att de åker fem kilometer istället för tio i stafetten är nästan ännu konstigare då de bevisligen kan åka tre mil. Det anser ju till och med skidförbundet.

Såklart är det så att det mest angelägna trots allt är att kvinnor inte deltar i Nordisk kombination. Nu när kvinnor tävlar i backhoppning finns det absolut inga hinder. Jag skulle gå så långt att säga att sporten knappast har något existensberättigande om de inte lyckas få ihop till en VM för damer. Men det lär visst vara ”på gång” eller ska vi säga att ”det ligger i pipen”. Först om några år kan de tävla. Jättesnart alltså. (*insert himla med ögonen-emoij*)

Men tillbaka till sträckorna i skidmästerskapen. Jag skrev förut om tjejlopp och att de ofta är en tredjedel av männens distanser och att det irriterar mig. För-argumenten handlar om att det blir en stor fest där kvinnor kan mötas. Men VM på skidor är ingen jäkla tjejfest, det är precis lika allvarligt som männens tävling.  Att till och med nya tävlingsmoment görs kortare för kvinnor är bara ren och skär (idiotisk och sexistisk) tradition. Det kanske sjukaste av allt är att det gjorts undantag för slalombacken i Tour de Ski. Det är exakt samma kraftprov för damer och herrar. Om kvinnor kan klättra upp för en slalombacke borde de också kunna åka lika långt i en kort prolog.

Det är bra att en aktiv som Maria Rydqvist ryter ifrån. Som hon själv skriver i artikeln är de aktiva inte särskilt villiga att prata om detta. Det är såklart lätt att förstå eftersom de är inriktade på sina tävlingar och sin träning. Är du en hejare på fem kilometer, men inte på tio, vill du knappast att stafetten ska förlängas. Det krävs att förbundet sätter ner foten. Kan friidrotten så kan skidsporten. Kämpa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.