Recension: Colgan, Jenny; Det lilla bageriet på strandpromenaden; 2014

Det lilla bageriet på strandpromenadenNär jag går runt och lyssnar på böcker på Storytel är det inte alltid jag vill ha något tungt och seriöst. Jag läste därför Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan nyligen. Den motsvarade mina ganska långa förväntningar.

Polly och hennes pojkvän har ett företag tillsammans och de går i konkurs. Helt plötsligt står Polly utan lägenhet och utan jobb. Hon har knappt råd att hyra något ens i Plymoths sämsta områden. Då hittar hon en liten lägenhet i Mount Polbearne, ett fiktivt samhälle som är inspirerat av St Michaels Mount. Det är en ö när tidvattnet är högt och det går att köra därifrån med bil när tidvattnet är lågt. Först är det jättetråkigt, sen början hon baka bröd, träffa killar (två stycken faktiskt!) och använda sin entreprenörsanda. Och det blir lite roligare. Hon stöter på patrull i en sur gammal kärring som driver byns bageri och säljer oätliga bröd. Men hon är också Pollys hyresvärd. Såklart ska detta lösas och sedan ska rätt kille ska infångas.

Det är inte jättebra. Det är inte jättedåligt. Det är sockersött och till och med det som ska vara oerhört sorgligt blir bara fantastiskt underbart i slutändan. Ni som läst förstår att jag menar begravningen. Det lilla bageriet på strandpromenaden har alla ingredienser som en bra chicklit ska ha, men utan finess. Jenny Colgan saknar fullständigt den underliggande svärta som Mhairi McFarlane så bra väver in i sina romantiska feelgoodromaner. Hon har inte heller lyckats få med grundläggande kemi mellan karaktärerna.

Boken är feministisk såsom många chicklit är med självständighet för bokens hjältinna. I den här var det dock lite väl mycket muskulösa män och trygghetssökande från Pollys sida. Kärleken blir lite tonårsaktig och återigen, helt utan finess. Jag ska ju inte avslöja vem hon väljer, även om det står klart ganska tidigt. Det finns en hel del kring upplösningen som inte bara är ologiskt, utan också rent ofeministiskt, men slutet gör ändå att jag inte totalratar boken ur den synvinkeln.

Lär annars I hyllans recension. Så underhållande och träffsäkert! Jag var lite snällare.

Läs mer: Adlibris, Bokus, C.R.M Nilsson, Västmanländskan, Bak bok mat, Stories from the city,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.