Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Amal, Djaïli Amadoau; Tålamod; 2020

Recension: Amal, Djaïli Amadoau; Tålamod; 2020

Tålamod Jag prenumererar på Tranans bokpaket där de skickar mig sex böcker per år från sin utgivning. Tålamod av Djaïli Amadou Amal tror jag var årets första bok och jag läste den nu på semestern. Djaïli Amadou Amal kommer från Kamerun och är feminist och grundare av rörelsen Femmes du Sahel. Tålamod är hennes första bok på svenska och hennes tredje på franska.

Tre kvinnor som alla är drabbade av tvångsäktenskap. Ramla är förlovad med en man hon älskar när en äldre affärsbekant till hennes far ber om hennes hand. Eftersom kvinnor inte har någonting att säga till om blir hon istället för lyckligt gift, medhustru till en betydligt äldre man. Hiondou är hennes syster som gifts bort till sin våldsamma kusin som har en fallenhet för droger och kvinnor. Safira är Ramals makes första fru och hon är otroligt bitter över att efter 20 års äktenskap, behöva dela sin make.

Tålamod syftar till att muslimska kvinnor behöver tålamod. De lär sig från barnsben att de måste ha tålamod med allt. Utan tålamod blir de inga bra hustrur och hustrur är vad kvinnor ska bli. Boken var mycket lättläst och jag läste ut den på ett par timmar. Vi får respektive kvinnas perspektiv i var sin del och alla tre är oerhört hemska och historien drabbade mig in i hjärtat.

Trots att det var viktiga och engagerande historier så kändes boken mer som en feministisk pamflett mot tvångsäktenskap än en litterärt bra roman. Det stör mig egentligen inte så mycket, men boken kommer inte att leva kvar länge hos mig. Den feministiska kampen mot tvångsäktenskap är viktig och det är bra att en sådan här bok översätts till svenska så att budskapet sprids om att kamp mot patriarkala strukturer behövs överallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.