Bokmässan 2023: Hemma igen

Hanna på bokmässan 2023

Nu har jag kommit hem från bokmässan, lite tidigare än tänkt. Jag blev tokförkyld och de sista timmarna på lördag förmiddag var direkt plågsamma, även om det var intressanta föredrag. jag kommer att skriva en hel del om mässan i tidningen NU och texterna kommer då här i efterhand. Men såhär nyss hemkommen med näsan rinnande, kan jag bjuda er på några glimtar från årets Bokmässa. På bilden ovan är jag klädd i klänningen jag får mest komplimanger för och som blivit min bokmässeklänning nummer 1.

Finlandssvensk frukost

Jag var på en frukost där finlandssvensk litteratur presenterades, och vi fick även ta med oss böcker hem (vilket jag såklart gjorde!). Här ser ni Pekka Heino och förlagets AndreasSvanbäck, som jag tidigare har intervjuat om finlandssvensk litteratur.

Nguyễn Phan Quế Mai

Nguyễn Phan Quế Mai pratade om sin bok Där askan blommar. Jag missade tyvärr inledningen där hon ska ha läst en dikt på vietnamesiska. Jag är lite ledsen för det.

Hila Blum på bomässan 2023

Huvudtema på mässan var judisk kultur och den israeliska författaren Hila Blum var en av få judiska författare från israel på plats. Jag har läst hennes bok Att älska sin dotter och på detta monterprogram pratade hon om boken. Jag lyssnade även på henne när hon pratade om judisk kultur i ett annat samtal.

Jag och Anna på tyskt mingel

Jag och Anna Och dagarna går, på tyskt mingel. Seminariet var intressant, om och med författare som skriver på tyska, men är födda i ett annat land. Irena Brežná, som flyttat från Slovakien till Schweiz som tonåring berättade att hon har fått ett skrivspråk, som inte är detsamma som hennes modersmål. Sedan berättade hon vidare att folk tjatar på henne och frågar vilket som är hennes hemland. ”Jag har inget och behöver inte heller något”, är henne standardsvar.

Årets bok 2023

Årets bok delades traditionsenligt ut och som traditionen bjuder hade jag inte inte läst vinnarboken. Tina Harnesk stod som vinnare med boken Folk som sår i snö.

Jag och Abdellah Taïa

Som den äkta boknörd jag är tog jag en selfie med Abdellah Taïa när han signerat boken jag precis köpt. Leva i ditt ljus är en bok om hans mamma som verkar oerhört intressant.

Det var en rolig bokmässa, även om det blev något kort för mig. Det var roligt att träffa alla i bokbloggarmaffian och det var kul att springa på gamla och nya vänner på mässgolvet. Jag återkommer med mer fördjupning när jag har blivit frisk och dessutom levererat en tidning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.