#minahjältinnor2020: Mina hjältinnor i litteraturen

Elizabeth Bennet

Elizabeth Bennet

Idag kör Linda på Enligt O en bloggstafett på temat mina hjältinnor. Jag har inte hittat på något eget i år heller för internationella kvinnodagen, så mitt bidrag till den stafetten är också mitt bidrag till dagen. Det är svårt att på en nischad feministisk blogg hitta på något särskilt just idag. Det tycker i alla fall jag. Läs gärna mer om mina tankar kring det här. 

Jag tänkte idag skriva om sex hjältinnor i litteraturens värd som betytt mycket för mig i min uppväxt, dels som barn och sedan som äldre ungdom eller ung vuxen.

Läs även på Enligt O och Fiktiviteter under dagen!

Barnhjältinnor

Madicken: Från tidig barndom är det nog Madicken som gjort mest intryck. Jag älskade boken då hon hoppar från ladugårdstaket bara för att visa att hon är tuffare än den tuffaste killen. Typiskt en sån grej jag också skulle kunnat gjort (och gjorde om man ser det mer symboliskt).

Anne på Grönkulla: En annan stor hjältinna för mig i min barndom var Anne på Grönkulla. Jag såg TV-serien och läste sedan fler böcker, men ju äldre hon blev desto mer ointressant blev hon för mig. Jag älskade den pratsamma tjejen som så självklart tog en plats hemma hos Marilla och Matthew och vann inte bara Mattews hjärta, utan tillslut också Marillas.

Virginia ”Rusty” Dickinson: När jag läste Hemlängtan blev jag helt tagen. Jag älskade den verkligen! Rusty var tjejen som kom tillbaka från det moderna USA till det betydligt mer konservativa England och som vägrade att foga sig. Tillslut kunde hon inse att hon hade mamman på sin sida och de flyttade ut på landet för ett nytt och bättre liv.

Vuxna hjältinnor

Celie i Purpurfärgen: När jag såg Purpurfärgen som film blev jag helt tagen av Whoopi Goldbergs tolkning av den fattiga flickan Celie som gifts bort med en hemsk man. Jag fick mer djup när jag sedan läste boken. Trots Celies utsatta position, tillåter hon sig att hata sin mans könsdelar och låter sig förföras av hans älskarinna.

Elizabeth Bennet: När BBC:s version av Stolthet och fördom kom var jag tonåring. Som jag älskade serien och som jag älskade Lizzy, som vägrade gifta sig med Mr Darcy när han friade på ett oacceptabelt sätt. Jag har sedan läst boken flera gånger om.

Idgie Threadgood: Ytterligare en film jag såg innan jag läste boken var Stekta gröna tomater. Idgie Threadgood blev min hjältinna och bättre blev det när jag sedan läste boken och fick mer djup. Hon går emot strömmen och väljer manskläder istället för kvinnokläder i en tid då detta knappast var accepterat. Sedan tar hon på sig ett mord för att hon vet att ingen svart person (som var den verkliga mördaren) skulle frias i en domstol.

Vilka är dina hjältinnor?

Delta gärna i bloggstafetten på din blogg eller i sociala medier och tala om vilka dina hjältinnor är. Min specifika fråga är vilka dina hjältinnor var när du växte upp? Använd #minahjältinnor2020 så hittar vi varandra!

1 kommentar

    • Katarina Hjärpe9 mars, 2020 kl. 10:14
    • Svara

    Underbara hjältinnor allihop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.