Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Ohlsson, Birgitta; Lev som du vill; 2020

Recension: Ohlsson, Birgitta; Lev som du vill; 2020

Lev som du villEn hjältinna i verkliga livet är Birgitta Ohlsson. Hon är en fantastisk förebild och hennes kamp för feminismen har verkligen ingen ende. I dagarna har hon kommit ut med en barnbok, Lev som du vill, på Bonnier Carlsen. Idag när jag, Enligt O och Fikiviteter kör #minahjältinnor2020, passar jag på att recensera boken. Boken är vackert illustrerad av Lina Bodén.

Böcker om historiska kvinnor som gjort något bra har varit populära ett tag nu. Birgitta Ohlsson kommer med en till i Lev som du vill för 6-9-åringar. I intervjuer har Birgitta Ohlsson sagt att hon med sin bok vill visa att kvinnor oftast fått kämpa hårt för att komma dit de kommit. Birgitta och jag är vänner och den här texten ska såklart läsas med det i bakhuvudet.

Kvinnorna i boken är: Ingrid Bergman, Drottning Kristina, Astrid Lindgren, Heliga Birgitta, Katarina Taikon, Fadime Sahindal, Elise Ottesen Jensen, Sonja Kovalevsky, Selma Lagerlöf och Greta Thunberg. Jag läste boken för min treåring, som inte riktigt är målgruppen men som ville lyssna. De är indelade i ett kapitel per kvinna och avslutas med citat från kvinnan och hur du idag kan leva som henne.

Det är verkligen tydligt att Birgitta Ohlsson lyfter fram feminismen och kvinnors egen styrka som det som gjort att de lyckades ta sig fram. Ibland i barnböcker så förenklas det gärna och det kan låta som om de av en slump blev framgångsrika. Boken lyfter också fram det sorgliga. Min lilla treåring tyckte det var hemskt ibland med alla som förlorade sina mammor eller pappor, men vi hade fina samtal och hon ville verkligen läsa mer.

Nu kan jag inte säga huruvida Lev som du vill passar till alla treåringar, men du som har en sexåring kan bör absolut läsa den för ditt barn! Det är en mycket fin bok med kvinnor i centrum, men också feminismen. Den visar vad feminismen betytt genom historien. Alla kvinnor från den heliga Birgitta till Greta Thunberg har gått före. Utan dem hade vi haft en tuffare väg att gå. Men allt kommer med ett pris, ett pris de betalat för. Fadime betalade med sitt eget liv.

Alla kvinnor i Lev som du vill är hjältinnor. Kanske dina hjältinnor, kanske dina barns kommande hjältinnor. Läs den med ditt barn och diskutera med dem. Det är viktigt att vi lär dem att för att världen ska förändras, måste några vara modiga att gå före. Därför är det så fint att boken avslutas med Greta Thunberg. Hon är barn här och nu och gör skillnad. Att förändra världen är inte något som bara gjordes i historien.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 kommentar

1 ping

    • Katarina Hjärpe9 mars, 2020 kl. 10:13
    • Svara

    Spännande! Det har kommit så många liknande böcker på sistone att jag lite missat den här, men den verkar vara riktad till yngre barn och då fyller den ju absolut en nisch!

  1. […] har skrivit inlägg om Litterära hjältinnor, Lev som du vill av Birgitta Ohlsson, Feminister och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.